Budapesta: Guvernul va obliga marii retaileri să doneze statului alimentele pe cale să expire
Un nou proiect de lege intrat ieri în circuitul legislativ de la Budapesta își propune să impună marilor lanțuri de supermarketuri care operează pe piața maghiară să doneze statului alimentele care se apropie de expirare, în încercarea de a reduce risipa alimentară, potrivit publicației maghiare online Telex.hu, citată de Euractiv.com.
Potrivit textului propunerii legislative, marile lanțuri de magazine a căror cifră de afaceri depășește 100 de miliarde de forinți anual (circa 270 de milioane de euro) – precum Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar și Tesco – ar fi obligate să ofere cu titlu gratuit statului produsele alimentare a căror dată de expirare survine în termen de 48 de ore. Mai mult, impozitul dedicat marilor companii din comerțul cu amănuntul ar urma să crească de la 2,5% la 2,7%.
Noile reguli nu s-ar aplica alimentelor care au perioada de valabilitate mai mică 48 de ore, în acest fel exceptându-se produsele de panificație.
Reprezentanții comercianților au spus despre proiectul de lege că este ”șocant”, cu atât mai mult cu cât ar viza în primul rând companiile non-maghiare de pe piață.
Unele lanțuri comerciale deținute de entități locale din Ungaria ar putea intra și ele în domeniul de aplicare al propunerii (CBA, Reál sau Coop), însă sistemul lor de funcționare se bazează pe francize, fiind operate prin mai multe companii, care, luate individual, nu ajung la cifrele de afaceri prevăzute în lege, evitând astfel noile reguli.
Comercianții en-gros, precum Metro, ar scăpa și ei de noile reguli, întrucât acestea se aplică doar în comerțul cu amănuntul.
Totuși, unii comercianți care nu vând predominant alimente ar putea intra în domeniul de aplicare, în condițiile în care cifra lor de afaceri depășește 100 de miliarde de forinți anual. În această categorie ar putea intra suedezii de la IKEA și lanțurile de drogherii germane ”dm” și Rossmann.
În nota de fundamentare a legii, inițiatorii spun că scopul său este prevenirea risipei alimentare. Cu toate acestea, se ridică întrebarea dacă această cedare cu titlu gratuit a unor bunuri alimentare – adică o confiscare de facto – este sau nu în concordanță cu constituția țării.
De altfel, chiar președintele Áder János a cerut un punct de vedere constituțional pe tema Legii privind gestionarea deșeurilor, considerând că unele deșeuri valoroase nu pot fi preluate de stat de la companii fără o anumită compensație. Argumentul ar fi cu atât mai valid în ce privește alimentele care nici măcar nu sunt expirate – deci nu fac parte din categoria deșeurilor decât, eventual, în termenul de 48 de ore, adică de la momentul în care le expiră termenul de valabilitate.
Efecte perverse ale aplicării unei asemenea legi
În multe cazuri, lanțurile alimentare donau, din proprie inițiativă, unele alimente aflate în pragul depășirii perioadei de valabilitate, către subsidiare ale Băncii Alimentare Maghiare (Magyar Élelmiszerbank Egyesület), către alte ONG-uri de profil (Crucea Roșie, Serviciul de Ajutor Maltez) sau către municipalități sau adăposturi de animale.
Însă, în noul cadru creat de această lege, beneficiarii nu vor mai putea avea parte de aceste donații, decât prin intermediul platformei logistice pe care statul intenționează să o înființeze. Atâta doar că toată această procedură este consumatoare de timp, iar unele dintre produse ar putea să expire până să ajungă la beneficiarii finali.