Închide

Bugetul CNAS va fi suplimentat în etape (Rafila)

Avatar
340514917 593606706036612 6324815524639801222 N

Sursă foto: https://www.facebook.com/Rafila.Alex

Timp de citire: 2 minute

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat luni că vor fi alocați în etape banii de care sistemul de sănătate are nevoie pentru a funcționa.

Recent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a primit 1,7 miliarde de lei, deși solicitase 4,2 miliarde. Potrivit B1TV.ro, Rafila a dat asigurări că se vor găsi soluții ca toate sumele necesare să fie virate până la finele anului.

Rafila, despre banii necesari CNAS pentru funcționarea sistemului sanitar

„Solicitarea inițială, suma de 4,2 miliarde, a fost redusă la 1,7 în funcție de disponibilitățile existente la un moment dat la bugetul de stat.

Din discuțiile pe care le-am avut eu la nivelul Guvernului, am discutat și cu dl președinte al Casei de Asigurări, dl doctor Baciu, înțeleg că aceste suplimentări vor fi secvențiale, vor fi repetate, astfel încât până la finele anului să asigure finanțarea integrală a serviciilor, atât în spitale, cât și pentru medicamentele compensate și gratuite și pentru programele de sănătate.

Sigur că poți adopta decizii de suplimentare a bugetului din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului sau din alte surse în mod repetat. Chiar dacă aceste suplimentări sunt mai dese, rezultatul final e același din punct de vedere al acoperirii sumelor necesare”, a susținut ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, de la B1 TV.

Săptămâna trecută, Andrei Baciu, șeful CNAS, afirmase:

„S-au primit 1,7 miliarde, ca urmare a unei solicitări de 4,2 miliarde. Acesta era necesarul pentru luna noiembrie, care cuprinde și o datorie aferență lunii octombrie de 1,4 miliarde. Toți acești bani pleacă către toți acești furnizori, se plătesc în integralitate salariile, e un lucru foarte important, și banii care rămân se distribuie către toate domeniile de asistență medicală, fiind imposibil să alegi într-un pacient cu o afecțiune oncologică și un copil cu o afecțiune congenitală”.

Baciu a mai afirmat că sistemul de sănătate a ajuns în această situație deoarece Guvernul Ciolacu nu a făcut anul acesta obișnuita rectificare bugetară.
scroll to top