Închide

Bugetul UE, adoptat în PE; negociatorul șef – un eurodeputat român. Care sunt cele mai importante prevederi?

Avatar
eu, europe, houses of parliament

Fotografie de mcruetten pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Bugetul Uniunii Europene pe anul 2024 a fost adoptat miercuri cu o largă majoritate în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, transmite Radio România. Negociatorul șef al bugetului a fost europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

În forma sa finală este prevăzută o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare.

Din forma finală a bugetului a fost eliminată reducerea cerută de Consiliul Uniunii Europene, în valoare de 700 de milioane de euro.

În acest moment, bugetul are o valoare de 189 de miliarde de euro, iar negociatorul şef, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, spune că acum există fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, în speță politica de coeziune și Politica Agricolă Comună (PAC).

Pe aceste linii de finanțare, România primește majoritatea fondurilor europene în formă nerambursabilă.

”Primul și cel mai important semnal pe care îl dăm cetățenilor europeni, întreprinderilor și regiunilor este că finanțarea pentru 2024 este în siguranță. Avem un buget suficient pentru cele mai importante nevoi. Astfel, toate programele Uniunii Europene vor fi finanțate în mod corespunzător”, a declarat Siegfried Mureșan.

Alocările bugetare au crescut pentru domenii precum cercetarea, pentru programul Erasmus+ sau pentru fermierii tineri.

Pe de altă parte, bugetul ține cont și de evenimentele de la granițele Uniunii: fonduri pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, pentru Orientul Mijlociu sau pentru gestionarea problemei migrației.

Consiliul UE a aprobat deja textul comun privind bugetul general al UE pentru 2024, convenit în cadrul negocierilor cu Parlamentul European la 11 noiembrie.

Așadar, bugetul UE pentru 2024 urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Siegfried Mureșan spune că Parlamentul a luat, de asemenea, decizia de a întări instituția Parchetului European pentru a se asigura că acești bani vor fi cheltuiți corect la nivelul întregului spațiu comunitar.

La fel ca reprezentanții Comisiei Europene, Mureșan solicită Consiliului European să adopte cât mai curând o poziție comună și în privința bugetului multianual 2024-2027, pentru a putea planifica din timp atât finanțarea pentru domeniile cheie din Europa, cât și pentru a sprijini Ucraina pe termen lung.

scroll to top