Bulgaria intenționează să înființeze un lanț de supermarketuri deținut de stat

, ,
Autor:    -  
Fructe Supermarket Prețuri Euro Austria Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news
Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Timp de citire: 2 minute

Comisia parlamentară pentru buget din Bulgaria a aprobat un plan de creare a unui lanț de magazine deținut de stat care să vândă numai produse fabricate în Bulgaria, potrivit ESM Magazine.

Potrivit agenției de presă BTA, propunerea, înaintată de partidul politic DPS-Nou Început, ar prevedea ca Ministerul Agriculturii și Alimentației să supravegheze proiectul în valoare de 10 milioane BGN (5,11 milioane EUR).

Ministerul ar fi, de asemenea, proprietarul lanțului încă nenumit.

Magazinele ar urma să se concentreze pe produse alimentare și bunuri de primă necesitate, aplicând o marjă de profit de maximum 10%, cu scopul de a reduce prețurile pentru consumatori prin scurtarea lanțului de aprovizionare, similar modelelor întâlnite în Germania și Franța.

Conform justificării care însoțește propunerile de revizuire a bugetului de stat pentru 2025, înființarea unei rețele de magazine alimentare de stat, cu aprovizionare și prețuri reglementate, este esențială pentru ca guvernul să poată combate prețurile mari practicate de revânzători, lanțuri și carteluri.

Această inițiativă urmărește să protejeze puterea de cumpărare a consumatorilor și să asigure accesul la alimente de înaltă calitate, la prețuri rezonabile, în special în comunitățile mai mici și mai îndepărtate.

Boicotul comerțului cu amănuntul continuă

Între timp, organizatorii boicotării recente a lanțurilor de magazine, inclusiv boicotarea lanțurilor străine în fiecare joi, au anunțat continuarea acțiunilor până când prețurile alimentelor vor scădea semnificativ.

Maya Manolova, șefa organizației civice Stand Up.BG, a caracterizat boicoturile drept o presiune civilă esențială pentru a forța guvernul și parlamentul să adopte măsuri eficiente de reducere a prețurilor.

Manolova l-a îndemnat pe ministrul agriculturii și alimentației să facă public proiectul de lege privind lanțul alimentar agricol, solicitând strategii reale pentru a reduce intermediarii, revânzătorii și prețurile umflate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Protecția statului

În altă parte, Camera agroalimentară bulgară a solicitat guvernului să intervină pentru a proteja producătorii locali de alimente, menționând o situație de piață dăunătoare atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

Aceasta a avertizat cu privire la declinul producției agricole bulgare, în special în ceea ce privește creșterea animalelor și producția de fructe și legume.

Vladislav Mihaylov, președintele Asociației procesatorilor de produse lactate, a subliniat dominația pe piață a câtorva mari comercianți cu amănuntul internaționali, pledând pentru reglementări care să asigure accesul pe piață al producătorilor bulgari.

Camera militează pentru măsuri care includ standarde de stat pentru alimentele cheie, alinierea standardelor de import la standardele interne, controale stricte, creșterea transparenței prețurilor, mecanisme de promovare a produselor bulgare în magazine și dezvoltarea unor lanțuri de aprovizionare mai scurte.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!