Cea mai puternică economie din Europa s-a contractat cu 0,4% în T4. Risc de recesiune în 2023?


Autor:    -  
brandenburger tor, berlin, germany
Fotografie de ArtTower pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Economia germană s-a contractat mai puternic decât se aștepta în ultimele trei luni ale anului 2022, în condițiile în care inflația și criza energetică și-au pus amprenta asupra consumului gospodăriilor și a investițiilor de capital, potrivit Reuters.

Economia germană s-a contractat cu 0,4% în al patrulea trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a anunțat vineri biroul de statistică.

Datele preliminare ale biroului indicau o contracție de 0,2% în ritm trimestrial, ajustată în funcție de prețurile și de efectele calendaristice. În al treilea trimestru din 2022, produsul intern brut a înregistrat o creștere ușoară de 0,5% față de cele trei luni anterioare.

A doua scădere consecutivă a componentei de evaluare curentă a Ifo, scăderea PMI din industria prelucrătoare, încrederea slabă a consumatorilor și dorința de a cheltui aproape de minimele istorice, toate acestea indică o contracție a economiei germane încă o dată în primul trimestru, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.

Rezultatul final mai slab decât se aștepta pentru trimestrul al patrulea sporește temerile privind o recesiune de iarnă. O recesiune este definită în mod obișnuit ca fiind două trimestre succesive de contracție.

“Cifrele de astăzi arată că majorarea bruscă a prețurilor la energie a încetinit vizibil economia, în pofida măsurilor ample de ajutorare luate de guvern”, a declarat economistul Ralph Solveen de la Commerzbank. Având în vedere înăsprirea globală a politicii monetare, Solveen a spus că este greu de așteptat o redresare economică notabilă.

După ce măsurile de ajutor, precum reducerea la carburanți și biletul de transport de 9 euro, au luat sfârșit, consumatorii au cheltuit mai puțin în trimestrul al patrulea decât în trimestrul al treilea, a declarat biroul de statistică. Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 1,0%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior.

Investițiile au cântărit, de asemenea, asupra performanței economice, potrivit biroului de statistică. Investițiile în construcții au scăzut cu 2,9% în al patrulea trimestru, în timp ce investițiile în mașini și echipamente au scăzut cu 3,6%, ambele ajustate pentru inflație, efecte sezoniere și calendaristice.

În trimestrul al patrulea, exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 1,0% față de trimestrul al treilea. Acest lucru s-a datorat situației internaționale dificile, marcată de întreruperi continue ale lanțului de aprovizionare și de prețurile ridicate la energie, potrivit biroului de statistică.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!