Închide

Cea mai puternică economie din Europa s-a contractat cu 0,4% în T4. Risc de recesiune în 2023?

Avatar
brandenburger tor, berlin, germany

Fotografie de ArtTower pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Economia germană s-a contractat mai puternic decât se aștepta în ultimele trei luni ale anului 2022, în condițiile în care inflația și criza energetică și-au pus amprenta asupra consumului gospodăriilor și a investițiilor de capital, potrivit Reuters.

Economia germană s-a contractat cu 0,4% în al patrulea trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a anunțat vineri biroul de statistică.

Datele preliminare ale biroului indicau o contracție de 0,2% în ritm trimestrial, ajustată în funcție de prețurile și de efectele calendaristice. În al treilea trimestru din 2022, produsul intern brut a înregistrat o creștere ușoară de 0,5% față de cele trei luni anterioare.

A doua scădere consecutivă a componentei de evaluare curentă a Ifo, scăderea PMI din industria prelucrătoare, încrederea slabă a consumatorilor și dorința de a cheltui aproape de minimele istorice, toate acestea indică o contracție a economiei germane încă o dată în primul trimestru, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.

Rezultatul final mai slab decât se aștepta pentru trimestrul al patrulea sporește temerile privind o recesiune de iarnă. O recesiune este definită în mod obișnuit ca fiind două trimestre succesive de contracție.

“Cifrele de astăzi arată că majorarea bruscă a prețurilor la energie a încetinit vizibil economia, în pofida măsurilor ample de ajutorare luate de guvern”, a declarat economistul Ralph Solveen de la Commerzbank. Având în vedere înăsprirea globală a politicii monetare, Solveen a spus că este greu de așteptat o redresare economică notabilă.

După ce măsurile de ajutor, precum reducerea la carburanți și biletul de transport de 9 euro, au luat sfârșit, consumatorii au cheltuit mai puțin în trimestrul al patrulea decât în trimestrul al treilea, a declarat biroul de statistică. Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 1,0%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior.

Investițiile au cântărit, de asemenea, asupra performanței economice, potrivit biroului de statistică. Investițiile în construcții au scăzut cu 2,9% în al patrulea trimestru, în timp ce investițiile în mașini și echipamente au scăzut cu 3,6%, ambele ajustate pentru inflație, efecte sezoniere și calendaristice.

În trimestrul al patrulea, exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 1,0% față de trimestrul al treilea. Acest lucru s-a datorat situației internaționale dificile, marcată de întreruperi continue ale lanțului de aprovizionare și de prețurile ridicate la energie, potrivit biroului de statistică.

scroll to top