Închide

Bulgaria, sub papucul lui Putin: segmentul bulgăresc al Turkish Stream s-a construit sub controlul total al Rusiei

Avatar
Main Map Site

Sursa foto: TurkStream.

Timp de citire: 3 minute

O serie de documente trimise prin e-mail de mai mulți oameni politici ruși și de asistenții lor arată că Kremlinul, prin companii rusești și bieloruse, a avut controlul deplin asupra construcției segmentului din Bulgaria al gazoductului Turkish Stream, în perioada 2019-2021, în ciuda afirmațiilor premierului de atunci Boiko Borisov că proiectul s-a aflat sub controlul guvernului bulgar, informează publicația bulgară Capital, citată de Euractiv.com.

Gazoductul, care traversează teritoriul Bulgariei, transportă gaze rusești spre Serbia și Ungaria, urmând să rămână singura conductă care va mai transporta gaze rusești către UE începând cu prima zi a anului viitor, după ce contractul de tranzit pe teritoriul Ucrainei va expira, iar prelungirea lui este scoasă din discuție.

Documentele scurse în presa bulgară provin din căsuța de poștă electronică a politicianului rus Alexander Babakov, aflat în repetate rânduri, din 2014 încoace, pe lista persoanelor sancționate de Occident pentru activitățile ilegale ale Rusiei în Ucraina.

Babakov este unul dintre politicienii ruși implicați activ în organizarea operațiunilor de finanțare secretă a formațiunilor politice din mai multe țări europene.

De asemenea, Capital prezintă unele documente interceptate din e-mailul lui Evgheni Zobnin, asistentul lui Babakov.

Proiectul bulgăresc, la bunul plac al rușilor

Documentele arată că în perioada 2018-2020, în timpul ultimului guvern condus de partidul GERB, cu Boiko Borisov la conducere, Rusia a preluat controlul deplin asupra întregului proiect, informează sursa citată.

La începutul anului 2019, autoritățile de la Sofia au organizat prima licitație pentru construcția gazoductului, licitație câștigată de consorțiul saudit Arkad. Acordul avea să fie finalizat pe 14 octombrie 2019, în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Arabia Saudită.

Potrivit unui protocol ruso-saudit, controlul proiectului de construire a segmentului bulgăresc al gazoductului era transferat de la consorțiul saudit Arkad către partea rusă, prin numirea unor subcontractanți.

Pe 18 noiembrie 2019, a fost semnat un acord de management obligatoriu între ruși și consorțiul saudit.

Mai întâi, Rusia le-a plătit saudiților 50 de milioane de dolari, apoi alte 35 de milioane de dolari, drept compensație.

În 2020, companiile rusești și bieloruse au început să construiască segmentul de conductă prin Bulgaria. Proiectul și lucrările au fost aprobate de compania de stat bulgară Bulgartransgaz, care operează sistemul național de transport al gazelor naturale din Bulgaria.

În documentele oficiale depuse în cadrul licitației, saudiții de la Arkad nu au precizat că lucrările ar urma să fie subcontractate, dar participarea companiilor ruse și bieloruse nu putea să se întâmple fără aprobarea politică a autorităților bulgare, printr-o derogare de la forma derulării contractului.

Lucrările au înaintat într-un ritm foarte rapid în timpul celui de-al treilea guvern GERB, sub conducerea lui Boiko Borisov.

Jocul Rusiei: păstrarea Bulgariei în postura de ”client captiv”

Spre comparație, în aceeași perioadă bulgarii construiau și o altă conductă, interconexiunea sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Bulgaria și Grecia, ale cărei lucrări au trenat cu anii.

Punerea în funcțiune a conductei era extrem de importantă pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze ale Bulgariei și ale întregii Europe, permițând importul de gaze din Azerbaijan și reducând astfel dependența de importul de combustibili din Federația Rusă.

Interconectorul dintre Bulgaria și Grecia a fost inaugurat și pus în funcțiune abia la 1 iulie 2022, în contextul presiunii în care se afla Bulgaria de a-și rezolva problema aprovizionării cu gaze, după introducerea regimului sancționariu în privința importurilor de gaze rusești, după invadarea Ucrainei.

Boiko Borisov nu se mai afla la putere din luna decembrie 2021. În urma mai multor rânduri de alegeri anticipate, o criză politică prelungită avea să ia sfârșit pe 13 decembrie 2021, când a depus jurământul noul guvern bulgar, condus de pro-europeanul Kiril Petkov, co-lider al partidului ”Continuăm Schimbarea”. Conduita guvernului bulgar din mandatul lui Petkov a fost una de sprijin deschis acordat Ucrainei și de distanțare strategică fermă de Rusia.

Comisia Europeană habar nu are

Publicația Euractiv.com a chestionat Comisia Europeană cu privire la situația prezentată, respectiv dacă documentele interceptate confirmă, într-adevăr, suspiciunea că regulile privind achizițiile publice și încheierea contractelor au fost încălcate, cu scopul unui aranjament în folosul planurilor geopolitice și strategice ale Gazprom și ale Rusiei.

De asemenea, Comisia a fost întrebată dacă regulile UE au fost încălcate și, dacă da, care ar fi consecințele.

Într-un răspuns oficial, Comisia Europeană a transmis că nu a primit nicio plângere pe subiectul prezentat și că în prezent nu îl investighează.

”În conformitate cu normele UE și cu principiul transparenței, anunțul de achiziție publică a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 26.12.2018 sub numărul 2018/S 248-574577 și publicat, de asemenea, în sistemul TED (Tenders Electronic Daily).”

Oficialii de la Bruxelles au mai adăugat că Bulgartransgaz a publicat, de asemenea, și alte documente privind procesul de licitație pe site-ul companiei.

În rest, Comisia Europeană nu a dat niciun fel de alte detalii suplimentare.

scroll to top