Închide

Bursele europene, cel mai mare plus din aprilie 2022. Ce determină optimismul piețelor?

Avatar
Bursa Europeana

Foto: Wall Street Journal

Timp de citire: < 1 minut

Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de joi la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, în pofida unei după-amiezi agitate după publicarea datelor privind inflaţia din SUA, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,7%, iar majoritatea sectoarelor şi burselor majore au consemnat o evoluţie pozitivă.

Acţiunile companiilor din sectorul comerţului cu amănuntul au condus câştigurile, cu un avans de aproape 2%, în timp ce componentele acţiunilor companiilor producătoare de produse chimice şi de asistenţă medicală au scăzut fiecare cu aproximativ 0,1%.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,74%, CAC 40 al bursei din Paris cu un procent similar, în timp ce indicele FTSE 100 al bursei din Londra a avansat cu 0,9%.

De unde vine optimismul piețelor?

Raportul privind indicele preţurilor de consum din Statele Unite din decembrie a fost în conformitate cu aşteptările economiştilor, pentru o scădere lunară de 0,1%, dar o creştere de 6,5% de la an la an. Aceasta, comparativ cu un câştig lunar de 0,1% în noiembrie şi un ritm anual de 7,1%.

“Cred că piețele sunt mulțumite, dar nu par a fi prea entuziasmate”, a declarat Sandi Bragar, chief client officer la Aspiriant, despre reacția la raportul IPC. “Orice știre în direcția bună poate face piețele fericite în aceste zile”.

Acțiunile au crescut în ultimele sesiuni, investitorii mizând pe faptul că raportul va confirma o tendință de slăbire a inflației. În ultimele luni, investitorii au urmărit datele care semnalează o răcire a inflației, în speranța că acestea vor oferi Fed o justificare pentru a încetini în continuare creșterea ratelor dobânzilor.

scroll to top