Compania lui Donald Trump va fi condamnată pentru 15 ani de fraudă fiscală
Donald Trump va afla vineri cum va fi pedepsită compania care poartă numele fostului președinte american, după ce a fost găsită vinovată că a plănuit să fraudeze autoritățile fiscale timp de 15 ani, potrivit Reuters.
Un judecător din statul New York va impune sentința, după ce luna trecută jurații din Manhattan au găsit vinovați doi afiliați ai Trump Organization de 17 acuzații penale.
Sentința vine la trei zile după ce judecătorul Juan Merchan, de la tribunalul penal din Manhattan, a dispus ca Allen Weisselberg, care a lucrat pentru familia Trump timp de o jumătate de secol și a fost fostul director financiar al companiei, să stea în închisoare timp de cinci luni după ce a depus mărturie în calitate de martor-vedetă al acuzării.
Compania lui Trump riscă doar o pedeapsă maximă de 1,6 milioane de dolari, dar a declarat că intenționează să facă apel. Nimeni altcineva nu a fost acuzat și nici nu riscă pedeapsa cu închisoarea în acest caz.
Biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, care a instrumentat cazul, desfășoară în continuare o anchetă penală privind practicile de afaceri ale lui Trump.
Bill Black, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Missouri-Kansas City, specializat în infracțiuni corporate, a calificat pedeapsa așteptată drept o “eroare de rotunjire” care oferă “zero efect de descurajare” pentru alții, inclusiv pentru Trump.
“Aceasta este o farsă”, a spus el. “Nimeni nu va înceta să mai comită acest tip de infracțiuni din cauza acestei sentințe”.
Cazul a fost mult timp un ghimpe în coasta fostului președinte republican, care îl numește parte a unei vânători de vrăjitoare a democraților care nu-l plac pe el și politica sa.
Trump se confruntă, de asemenea, cu un proces civil în valoare de 250 de milioane de dolari intentat de procurorul general al statului, Letitia James, care îl acuză pe el și pe copiii săi adulți, Donald Trump Jr, Ivanka Trump și Eric Trump, că și-au umflat averea netă și valoarea activelor companiei sale pentru a economisi bani la credite și asigurări.
Bragg și James sunt democrați, la fel ca și predecesorul lui Bragg, Cyrus Vance, care a intentat procesul penal. Trump vrea să candideze la președinție în 2024, după ce a pierdut candidatura în 2020.
În cadrul unui proces de patru săptămâni, procurorii au oferit dovezi că firma lui Trump a acoperit cheltuieli personale, cum ar fi chiria și leasingul auto pentru directori, fără să le raporteze ca venituri, și a pretins că primele de Crăciun erau compensații pentru non-angajați.
Trump însuși a semnat cecurile pentru bonusuri, au declarat procurorii, precum și contractul de închiriere pentru apartamentul de lux din Manhattan al lui Weisselberg și taxele de școlarizare la școlile private pentru nepoții directorului financiar.
“Întreaga narațiune conform căreia Donald Trump a fost fericit și ignorant nu este pur și simplu reală”, le-a spus juraților procurorul adjunct Joshua Steinglass în pledoaria sa finală.
Mărturia lui Weisselberg a ajutat la condamnarea companiei, deși a declarat că Trump nu a făcut parte din schema de fraudă. De asemenea, el a refuzat să îl ajute pe Bragg în ancheta sa mai amplă asupra lui Trump.
Organizația Trump l-a pus pe Weisselberg în concediu plătit până când au rupt legăturile în această săptămână. Avocatul său a declarat că despărțirea, anunțată marți, a fost amiabilă.
Weisselberg, în vârstă de 75 de ani, își ispășește pedeapsa în faimoasa închisoare Rikers Island din New York.
Legea statului limitează sancțiunile pe care Justice Merchan le poate impune companiei lui Trump. O corporație poate fi amendată cu până la 250.000 de dolari pentru fiecare acuzație legată de taxe și cu 10.000 de dolari pentru fiecare acuzație neimpozabilă.
Trump se confruntă cu alte câteva probleme juridice, inclusiv cu anchete legate de atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, de păstrarea de către acesta a unor documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă și de eforturile de a anula pierderea alegerilor din 2020 în Georgia.