Închide

BVB: România, șanse să includă o nouă companie în indicii internaționali FTSE Russell, în 2021

Avatar
economy, profit, stock exchange

Fotografie de mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În luna martie, două mari business-uri controlate de antreprenori din Cluj au fost prezente în indicii internaționali FTSE Russell: Banca Transilvania și TeraPlast, alături de Nuclearelectrica și Bittnet, ceea ce indică faptul că România are șanse de a mai include o companie din acest an, notează Ziua de Cluj.

Suntem într-un moment pozitiv pentru piață, în care premisele pentru a accelera dezvoltarea pieței de capital sunt create, trebuie doar fructificate de participanții la piață. Unul dintre obiectivele noastre de a crește reprezentativitatea României în indicii internaționali capătă tot mai multă consistență. Din martie, România se prezintă în fața investitorilor internaționali care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii: BT și Nuclearelectrica în indicii All-Cap, Bittnet și TeraPlast în indicii Micro Cap. Sunt șanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puțin încă o companie, a menționat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București (BVB).

Potrivit CEO-ului BVB, tot mai mulți români au ales să devină investitori la bursă.

Tot mai mulți români au ales să devină investitori la bursă și numărul lor este în creștere. Acest fapt se reflectă și în nivelul activității de tranzacționare și ne bucură să vedem o lichiditate în creștere în acest an după un 2020 foarte bun: în primele două luni, lichiditatea medie zilnică a fost peste nivelul aceleiași perioade din 2020. Continuăm eforturile de îmbunătățire a lichidității întregii piețe și avem în vedere o serie de initiațive care să stimuleze vizibilitatea emitenților, a mai precizat Tănase.

Banca Transilvania a fost înființată de antreprenori din Cluj-Napoca, iar TeraPlast Bistrița este controlată de omul de afaceri clujean Dorel Goia. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET listate la BVB, a crescut cu 17% de la finalul lunii februarie 2020 până la finalul lunii trecute. Aproape un sfert din acest ritm de creștere, de peste 4%, a fost realizat la nivelul indicelui BET-TR în primele două luni ale acestui an.

Remarcăm un interes crescut pentru companiile așa-numite de creștere listate pe segmentul AeRO al BVB, dar și pentru companiile cu un istoric solid listate pe piața reglementată. Această efervescență este reflectată și în nivelul de tranzacționare cu diferite tipuri de instrumente financiare. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 2,4 miliarde de lei în primele două luni luând în calcul cele două piețe care au avut creșteri semnificative, de 16% pentru piața reglementată și de 340% pentru AeRO. Anul 2021 a început într-o notă puternic optimistă pentru BVB. Acest fapt este rezultatul cumulativ al eforturilor constante depuse de BVB de a se promova ca un pilon esențial de finanțare și de o înțelegere mai bună și încredere sporită în rândul acționarilor companiilor românești care sesisează oportunitățile multiple oferite de prezența pe bursă, spune Radu Hanga, președintele BVB.

Piața de capital din România a adus creșteri semnificative pentru investitorii prezenți la BVB. Într-un context dominat de pandemie, ultimele 12 luni au adus o creștere de 17,7% la nivelul indicelui BET-TR, care include și dividendele. În ultima ședință de tranzacționare din februarie 2020 BETTR se afla la un nivel de 14.599 de puncte, pentru ca la finalul lunii trecute să ajungă la 17.179.

scroll to top