Că se numește “Anghel Saligny” sau PNDL, USR PLUS nu susține noul program de investiții al PNL

, ,
Autor:    -  
bani, lei
Foto: playtech.ro

Timp de citire: 3 minute

Liderii USR PLUS, reuniţi ieri în şedinţa Biroului Naţional (BN), au decis să nu susţină noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 50 de miliarde de lei, anunţat la începutul săptămânii de liderul PNL Ludovic Orban şi de premierul Florin Cîţu, scrie News.ro.

Surse din USR PLUS au declarat că decizia a fost luată în unanimitate, cei mai vehemenţi contestatari ai planului fiind Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Iulian Bulai şi Cristina Prună.

În comunicatul presă transmis la finalul şedinţei BN, USR PLUS subliniază că ”nu va susţine un nou PNDL cu alocări din pix”.

”USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se aartă în comunicat.

USR PLUS precizează că, în ciuda declaraţiilor din spaţiul public nu a existat un acord în coaliţie pe acest program.

”Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 şi 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici şi un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării”, se mai arată ân comunicatul de presă.

Cei de la USR PLUS spun că au cerut deja în şedinţa de Guvern o evaluare a rezultatelor PNDL 1 şi 2 şi că propun reluarea subiectului la următoarea şedinţă a coaliţiei cu cifre pe masă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi că în cursul acestui an va fi reglementat din punct de vedere legislativ un nou plan de investiţii după modelul Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cu o valoare de aproximativ 50 de miliarde de lei.

“Am discutat, s-a discutat şi în coaliţie, trebuie menţionat, nu ştiu dacă premierul v-a povestit, am discutat şi în coaliţie programul PNDL 3 în linii mari, cam ce am discutat şi la Biroul Executiv, adică lansarea unui nou plan de investiţii de o valoare aproximativă de 50 de miliarde într-un plan multianual, cu emiterea actului normativ, a Ordonanţei, în cursul acestui an, urmând să înceapă procedurile de selecţie pe baza criteriilor şi procedurilor care urmează să fie stabilite prin normele metodologice”, a declarat Ludovic Orban.

Şi premierul Cîţu a anunţat noul plan de investiţii, miercuri, la finalul şedinţei de guvern.

„Astăzi, am avut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii «Anghel Saligny», un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim 6 ani de zile”, a explicat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a subliniat că programul „Anghel Saligny” nu este la fel ca PNDL.

„Nu este acelaşi program, dar mi-ar fi plăcut ca cine comentează un program, să-l citească înainte. Aici, din acest program au fost scoase săli de sport şi alte obiective care, din punctul meu de vedere, nu aduceau dezvoltare, au rămas lucrurile de bază pe care le dorim pentru toţi românii: canalizare, apă şi asfaltare, atât, nimic altceva. Este un program care aduce România la zi. Şi cred că cu toţii suntem de acord că ar trebui să terminăm cu această ipocrizie, nu putem să vorbim despre două Românii, este o singură Românie şi toţi românii trebuie să aibă acces la canalizare, apă curentă şi condiţii decente de viaţă”, a explicat premierul.

Chestionat care vor fi criteriile după care vor fi alocate cele 50 de miliarde de lei autorităţilor locale şi dacă se vor face verificări pentru a se vedea unde se duc aceşti bani, Florin Cîţu a răspuns:

„Criteriile sunt foarte simple, vor fi cele din ordonanţa de urgenţă, un criteriu foarte clar este acela că acolo unde nu avem canalizare şi apă este complicat să începi să justifici că vrei să-ţi asfaltezi drumul, pentru că după aceea va însemna iarăşi să spargi drumul pentru a introduce apa, deci este un criteriu foarte simplu. Criteriile nu sunt politice, toată România are nevoie de dezvoltare, nu există criterii politice aici”, a adăugat şeful Guvernului.

 


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!