Canadienii își anulează călătoriile în SUA și boicotează produsele americane

,
Autor:    -  
canada, usa, america, flags, background, wallpaper
Fotografie de dannyj08 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Canadienii și-au anulat călătoriile la sud de graniță, au boicotat alcoolul și alte produse americane și chiar au huiduit la evenimente sportive după ce președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă tarife de 25% pentru majoritatea produselor canadiene. potrivit Reuters.

Deși Trump se angajase să impună tarife vamale Canadei și Mexicului înainte de preluarea mandatului, actul perceput ca un război economic împotriva unei țări care este atât de apropiată de Statele Unite din punct de vedere cultural și geografic a fost un șoc pentru mulți canadieni.

„Se simte ca și cum Trump vrea să restructureze ordinea mondială”,

a declarat într-un interviu Drew Dilkens, primarul orașului canadian Windsor, aflat la graniță.

„Este dispus să înceapă cu cel mai apropiat aliat al său… Dacă este dispus să facă acest lucru Canadei, ce este dispus să facă tuturor celorlalți?”

Dilkens a declarat că aproximativ 400 de milioane de dolari canadieni (272 de milioane de dolari) în schimburi comerciale traversează Podul Ambasador care leagă Detroit de Windsor în fiecare zi. Pentru comunitatea sa de 240 000 de persoane, repercusiunile tarifelor lui Trump vor fi imediate. El speră că locuitorii vor sprijini vinăriile și distileriile locale.

Ken Lima-Coelho, rezident în Calgary, a declarat că vestea tarifelor a stârnit un val de mândrie canadiană în familia sa. Fiul său în vârstă de 19 ani își face planuri pentru a-și coase un mic steag canadian pe rucsac pentru o viitoare călătorie în Europa, în timp ce fiica sa și-a petrecut noaptea de sâmbătă făcând un inventar al produselor alimentare canadiene în bucătăria familiei.

„Nu pot face nimic în legătură cu această mlaștină în care ne aflăm acum din punct de vedere politic cu regimul de alături”,

a declarat Lima-Coelho.

„Dar pot schimba pasta de dinți pe care o cumpăr… și asta ne oferă ceva de făcut în timp ce sperăm ca liderii noștri politici și de afaceri să rezolve această problemă.”

Trump a impus un tarif de import de 25% pentru toate bunurile canadiene, cu excepția produselor energetice, care vor fi taxate cu 10% la intrarea în Statele Unite.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat imediat tarife de retorsiune pentru 155 de miliarde de dolari canadieni (107 miliarde de dolari) de produse americane. Cele pentru 30 de miliarde de dolari canadieni vor intra în vigoare marți, în aceeași zi cu majoritatea tarifelor lui Trump, iar taxele pentru restul de 125 de miliarde de dolari canadieni în 21 de zile, a declarat Trudeau.

Trudeau i-a încurajat, de asemenea, pe canadieni să cumpere produse locale și să își petreacă vacanțele în Canada, un sentiment împărtășit de mulți oficiali locali.

Premierul din Ontario, Doug Ford, a ordonat ca până marți băuturile alcoolice fabricate în America să fie scoase de pe rafturile Liquor Control Board of Ontario, singurul angrosist de alcool din cea mai populată provincie din Canada.

„În fiecare an, LCBO vinde vin, bere, băuturi spirtoase și seltzeri americane în valoare de aproape 1 miliard de dolari. Nu mai vinde.”,

a scris Ford pe X.

După ce a mers la biserică în Winnipeg, Loraine MacKenzie Shepherd a declarat că obiceiurile sale de cumpărături se vor schimba și că speră să susțină produsele mexicane, precum și cele canadiene.

„Vor exista pierderi de locuri de muncă în această țară… știm că asta se va întâmpla”,

a spus ea.

„Trebuie să găsim modalități de a fi solidari cu alții care vor fi afectați de o furie irațională”.

În Ottawa, sâmbătă seara, canadienii au reacționat mai furibund la un meci de hochei: au huiduit imnul național al SUA înainte ca Ottawa Senators să joace cu Minnesota Wild. Duminică, înregistrările TV au arătat cum fanii baschetului au huiduit din nou imnul, înainte ca Toronto Raptors să joace cu LA Clippers.

Premierul din Manitoba, Wab Kinew, a îndemnat la calm.

„Cred că trebuie să recunoaștem că cearta noastră nu este cu poporul american… pentru multe dintre familiile noastre, rudele noastre de dincolo de paralela 49 sunt încă prietenii și rudele noastre”,

a declarat el într-o conferință de presă.

„Împărtășim încă o istorie a veteranilor noștri care au luptat umăr la umăr. . . Am învins fascismul împreună”.

Dar Mike Davies, 64 de ani, rezident în Columbia Britanică, a fost furios de când Trump a început să posteze comentarii pe rețelele de socializare despre absorbția Canadei ca al 51-lea stat.

„Faptul că americanii au insultat Canada m-a scos din sărite. … Cred că fiecare canadian este pur și simplu dezgustat, nu-i așa? Cred că (tarifele sunt) o trădare”,

a declarat Davies, un rezident din White Rock, în apropiere de granița cu SUA.

Davies a creat un grup pe Facebook care încurajează oamenii să boicoteze produsele americane. El a anulat Netflix și încearcă să nu mai folosească Amazon.

De asemenea, a renunțat la planurile de a vizita un prieten din Carolina de Nord.

„Nu mergem deloc în America”, a spus el.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!