Ați văzut de atâtea ori legume la Lidl, Kaufland sau alți retaileri, preambalate câte 2-3 într-o pungă de plastic. Pe care cum ajungeți acasă o aruncați – în cel mai fericit caz la coșul de gunoi galben care semnalizează reciclarea plasticului. Acum însă, companiile grupului Schwarz revizuiesc ținta de plastic REset, conform unui comunicat de presă postat de grup. Nimic despre România, însă.
Companiile germane menționate și-au depășit deja obiectivul inițial de a folosi cu 20% mai puțin plastic până în 2025 în toate țările și au formulat acum un obiectiv și mai ambițios: companiile Grupului Schwarz vor folosi cu 30% mai puțin plastic până în 2025 și cu 35% mai puțin plastic până în 2027 în toate diviziile (comparativ cu anul de referință 2017).
Lidl și Kaufland și-au redus utilizarea de plastic pentru ambalajele mărcilor proprii cu 28% în raport cu toate cele 32 de țări în care își desfășoară activitatea. Kaufland Germania a reușit deja să reducă utilizarea plasticului cu 31%, iar Lidl Germania cu 29%. În prezent, o medie de 17% material reciclat este folosit în ambalajele de plastic cu etichetă privată Lidl și Kaufland în toate țările.
Lidl Germania folosește în prezent 27% din plastic reciclat, iar Kaufland Germania 34%. În toate țările, ambele divizii de vânzare cu amănuntul au reușit deja să obțină reciclabilitate maximă pentru 53% din ambalajele lor cu etichetă privată (marcă proprie).
Companiile Grupului Schwarz au crescut, de asemenea, cantitatea de material reciclat folosit în produsele lor de spălat, curățenie și de uz casnic, cum ar fi ambalajele pentru detergentul de rufe color „Formil” și detergentul pentru toaletă „K-Classic”.
Prin luarea de măsuri precum reducerea cantității de material de ambalare și îndepărtarea clemei de închidere pentru dulciurile organice „K-Bio Vitalgebäck” de la Kaufland, îndepărtarea mânerului de pe eticheta privată a iaurtului grecesc „Milbona” Lidl și introducerea unui nou ambalaj sub vid, companiile din Schwarz Group au reușit să reducă greutatea ambalajelor lor de la mărcile proprii.
În privința cifrelor pentru țara noastră în lupta cu plasticul ne-am adresat celor de la Lidl și Kaufland România – așteptăm răspunsul lor.
Vom reveni, așadar, să vă informăm când scăpăm de ardeii ambalați la pungă sau strugurii ori roșiile din caserolele de plastic (uneori chiar plastic+carton!). În Austria, de exemplu, sunt aproape de negăsit aceste forme de ambalare individuală sau multiprodus, cartonul reciclabil și compostabil luând loc plasticului poluant.