Închide

Când va începe BNR să scadă dobânzile la lei? Guvernatorul Mugur Isărescu a dat răspunsul

Avatar
Mugur Isarescu A3

Sursa foto: Antena 3.

Timp de citire: 2 minute

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că mai este nevoie de cel puţin două luni de scădere a preţurilor, a indicelui preţurilor de consum pentru a fi luată o decizie în privinţa ratei dobânzii de politică monetară. Totodată, a sugerat și un posibil calendar, precizând că, pe baza analizei datelor actuale urmează o traiectorie de scădere, transmite News.ro.

Mugur Isărescu a fost întrebat dacă este posibilă o scădere a ratei dobânzii de politică monetară la şedinţa din aprilie.

“Ştiu că vă dezamăgesc, dar chiar nu vă răspund. Nici nu ştiu precis. Dacă nu mă înşel, în şedinţa precedentă, am spus ”Domnule, nici nu putem să discutăm dacă nu avem o traiectorie clară”. Acum o vedem. Credem în ea. Credem în această traiectorie. Deci de-aia v-am spus-o şi pe cea precedentă. Inflaţia se duce în jos, deci credem în ea. Dar ne mai trebuie cel puţin două luni, cred eu. Poate membrii Consiliului să ne spună: ”Domnule guvernator, o lună e suficient”. Ne trebuie cel puţin două luni de scădere a preţurilor, a indicelui preţurilor de consum ca să luăm o decizie. V-am făcut mărţurisirea că am discutat, pentru că nu puteam să facem nici traiectoria fără o prognoză de rată de politică monetară. Aprile, mai, chiar aşa credeţi că e important?”, a afirmat Isărescu.

El a adăugat că probabil va urma o traiectorie de scădere, având în vedere datele actuale.

“Cu datele actuale credem că urmăm şi noi traiectoria de scădere pe care o va face categoric şi doamna Lagarde, adică BCE-ul şi Fed-ul şi Banca Angliei.  Şi probabil cu întreruperi, aţi văzut, ei au avut o altă abordare şi Banca Centrală a Poloniei, şi a Cehiei şi mai ales a Ungariei, cu suişuri şi coborâşuri. Noi am preferat să nu ne jucăm cu această rată, ca să păstrăm încrederea pentru România cu problema aceasta fiscală majoră, cu dificultatea de a face o consolidare fiscală. Încrederea şi încrederea în politica monetară, cred că a fost esenţială şi la noi. Încă lumea se uită la cursul de schimb ca la un indicator de încredere. Deci astea au fost discuţiile şi opţiunile noastre şi până acum le-am împins înainte în direcţia bună”, a explicat guvernatorul BNR.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis marţi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an. Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie 2023. Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 aprilie 2024.

Banca Naţională a României a modificat prognoza de inflaţie la 4,7%, de la 4,8% pentru finele anului curent. Inflaţia va evolua pe o traiectorie mai redusă decât estima în noiembrie. Banca se aşteaptă ca inflaţia să scadă la 3,5% la sfârşitul lui 2025, la limita superioară a ţintei de inflaţie.

Inflaţia a urcat la 7,4% în ianuarie, de la 6,6% la finele anului trecut, pe fondul scumpirilor alimentelor şi serviciilor.

scroll to top