Închide

Compania misterioasă a fostului cancelar austriac Sebastian Kurz din Abu Dhabi

Avatar
Kurz Emirate

Foto: twitter.com/MichelJungwirth

Timp de citire: 3 minute
  • Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz are un birou într-un zgârie-nori care aparține fondului suveran cu afaceri de miliarde de dolari Mubadala. În ce scop? Probabil că ar fi trebuit să fie un loc de muncă discret.
  • După cum au relatat vineri cotidianul austriac Der Standard și platforma olandeză de investigații Follow The Money, fostul cancelar Sebastian Kurz -coleg la ÖVP cu actualul cancelar Karl Nehammer- este unul dintre cei șapte directori ai filialei europene a Masdar Solar&Wind, cu sediul în apropiere de Amsterdam, începând cu aprilie 2022.
  • Aceasta este filiala europeană a unei mari companii de stat din Abu Dhabi care investește în hidrogen.

Angajamentul lui Kurz nu a fost cunoscut anterior publicului. Ce anume face Kurz la Masdar și cât câștigă rămâne neclar. Ceea ce este sigur, însă, este că Sebastian Kurz a anunțat o “alianță pentru hidrogen” cu Abu Dhabi cu puțin timp înainte de retragerea sa din politică, în octombrie 2021. Semnatarul de la Abu Dhabi: ministrul emiratez al Industriei, Ahmed Al Jaber. Acesta este, de asemenea, șeful companiei Masdar, căreia Kurz i s-a alăturat la scurt timp.

Acționar unic și patron

Există însă o altă legătură între fostul cancelar și Abu Dhabi. Potrivit cercetărilor efectuate de Der Standard și Follow The Money, Kurz este, de asemenea, acționar într-o companie cu sediul în Abu Dhabi. Numele companiei conform registrului comercial din Emiratele Arabe Unite: Connect 2093 Management Consulting GmbH. Kurz figurează ca acționar unic și director general al companiei din 25 ianuarie 2023.

Connect 2093 are sediul în mijlocul orașului Abu Dhabi, în zgârie-norii Al Sila Tower. Acesta este deținut de fondul suveran de investiții Mubadala, după cum se poate vedea pe site-ul Mubadala. Fondul este, de asemenea, coproprietar al Masdar Solar&Wind, aceeași companie în care Kurz este unul dintre directorii europeni. Alte cifre cheie pentru Connect 2093, cum ar fi numărul de angajați sau vânzările, nu sunt cunoscute.

Ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, există o altă legătură clară între Kurz și Mubadala. După demisia sa din funcția de cancelar în octombrie 2021, Kurz a vorbit de mai multe ori cu foarte bogatul fond suveran de investiții despre potențiale investiții în numele lui René Benko de la Signa. Benko este un investitor austriac falimentar în domeniul imobiliar, media și al comerțului cu amănuntul și a fost fondatorul Signa Holding – despre care AFACERI.news a scris AICI.

Kurz a reușit să îi convingă pe emiratezi să investească, dar Mubadala a dat Signa în judecată în fața unui tribunal internațional de arbitraj după ce aceasta a dat faliment la sfârșitul anului 2023. În plus, Kurz a pierdut onorariul de consultanță de 2,9 milioane de euro în favoarea Signa.

Cine sunt clienții fostului cancelar austriac?

Ce face Kurz astăzi în calitate de consultant privat în management în Abu Dhabi? Și cel mai important, se întreabă presa de la Viena: cine sunt clienții săi? Aici am putea găsi surprize cu iz dubios pe listă. Anul trecut, cotidianul Kurier a relatat despre zvonurile potrivit cărora fostul cancelar ar fi fost angajat drept consultant de către ADNOC, puternica companie petrolieră de stat din Abu Dhabi, care a preluat aproape un sfert din acțiunile OMV de la Mubadala.

La începutul anului 2023, un purtător de cuvânt al lui Kurz a fost citat în revista de start-up Der Brutkasten, care a declarat că vor fi înființate birouri la Tel Aviv și Abu Dhabi. În orice caz, fostul cancelar nu a răspuns întrebărilor presei cu privire la acest subiect.

Fostul cancelar austriac a fost numit, în trecut, „fața proaspătă” a Europei de centru-dreapta, dar la sfârșitul anului 2023 s-a alăturat unui număr mare de politicieni, jurnaliști și lobby-iști, la Summit-ul COP28 privind clima, desfășurat chiar în Emiratele Arabe Unite.

Sebastian Kurz a primit tratamentul VIP din partea gazdelor, iar imaginile îl arată întâlnindu-l pe conducătorul Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed, care îl  descrie pe Kurz ca pe un prieten, alături de impresarul energetic al Emiratelor și președintele Summit-ului, Sultan al-Jaber.

Vă reamintim, Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi (ADNOC) a ajuns la un acord la final de 2022 privind preluarea unei participații de 24,9% la grupul energetic austriac OMV de la fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi.

Multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns în privința fostului cancelar și a legăturilor sale pe parte de lobby cu companii puternice financiar din Orient.

scroll to top