Care sunt cele mai bune și cele mai proaste țări din Europa în care să te pensionezi?
Mutarea într-o altă țară pentru a ieși la pensie necesită o cercetare și o planificare atentă, ținând cont de securitatea socială, asistența medicală și finanțele, potrivit CNBC.
Compania americană de consultanță Mercer publică un raport anual atent urmărit, care analizează 47 de sisteme diferite de venituri de pensionare din întreaga lume – națiunile europene fiind adesea în top.
De fapt, trei țări au dominat indicele global al Institutului Mercer CFA începând cu 2021. Și anume, Islanda (o medie de 84,6), Olanda (o medie de 84,4) și Danemarca (o medie de 81,8) au fost considerate a avea cele mai bune sisteme de pensii în acești ultimi trei ani.
“Toate trei au fonduri industriale mari, cu contribuții definite de către lucrători și angajatori. Ele au sisteme obligatorii sau cvasi-obligatorii. Aceste țări beneficiază de bune economii de scară față de piețe mai fragmentate, cum ar fi Marea Britanie, în ceea ce privește pensiile ocupaționale”, a declarat pentru CNBC Eimear Walsh, șeful departamentului de investiții și patrimoniu al Mercer.
Olanda a obținut cea mai mare valoare globală a indicelui (85,0) în acest an datorită beneficiilor bune, unei baze solide de active și unei reglementări solide, în timp ce destinații europene populare precum Spania, Italia și Croația s-au confruntat cu unele deficiențe.
Indicele Mercer este alcătuit din trei subcategorii în care evaluează un sistem de pensii: adecvare, sustenabilitate și integritate.
Adecvarea veniturilor
Un obiectiv-cheie al oricărui sistem de pensii ar trebui să fie acela de a oferi un venit adecvat pentru pensionari, în esență o plasă de siguranță. Capacitatea guvernelor de a crea stimulente pentru ca persoanele cu venituri medii să economisească pentru pensie joacă un rol important pentru sănătatea oricărui sistem.
Potrivit clasamentului realizat de Mercer, este de asemenea esențială conceperea planului de plată, precum și posibilitatea ca lucrătorii să poată continua să acumuleze beneficii atunci când sunt temporar în afara forței de muncă, pentru îngrijirea copiilor sau pentru boală.
Portugalia a ocupat primul loc la acest parametru, cu un scor de 86,7 în cel mai recent raport al Mercer, datorită sistemului său de pensii publice bazat pe venituri. Olanda s-a clasat pe locul al doilea, cu un scor de 85,6. Ambele sisteme au o rată minimă de pensie, creând o plasă chiar și pentru grupurile cu cele mai mici venituri. Cea mai slabă notă din Europa a fost obținută de Polonia, care a ocupat locul 31 la nivel global, cu un scor de 59,8.
Portugalia a fost desemnată, de asemenea, cea mai bună țară europeană pentru pensionare de către Moving to Spain, o companie de relocare. Într-un raport din iunie, aceasta a clasificat țările europene în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vizele, plajele, siguranța și prețurile locuințelor.
O altă listă a firmei de gestionare a averilor Blacktower, publicată în 2021, clasifică un număr mult mai mare de națiuni europene și a plasat Belarusul pe ultimul loc folosind mai mulți factori cheie.
Integritate
Planurile de pensii finanțate furnizate de sectorul privat joacă, de asemenea, un rol important în stabilitatea sistemului de pensii al unei țări. Indicele Mercer analizează dacă planurile de pensii private din țări generează suficientă valoare pentru membri și dacă există suficientă încredere în public pentru aceste programe.
Finlanda a obținut cel mai bun scor la capitolul integritate, cu o rată de 90,9 în 2023. Belgia s-a clasat pe locul al doilea cu un scor de 88,2, iar Olanda s-a clasat pe locul al treilea cu un scor de 87,7. Franța a avut cea mai slabă performanță din Europa, cu un scor de 54,4. În mod notabil, SUA se situează, de asemenea, mult sub media globală, cu 59,5 puncte la această categorie.
Finlanda este, de asemenea, clasificată ca fiind un “loc fericit” pentru a ieși la pensie de către un indice Natixis. În ciuda faptului că nu a intrat în top 10 Natixis în ceea ce privește scorurile globale, Finlanda a fost lider în categoria “calitatea vieții” a băncii de investiții timp de cinci ani consecutivi. Un scor ridicat al fericirii, o calitate ridicată a aerului, a apei și a salubrității și biodiversitatea sunt principalele motoare ale poziției de lider a Finlandei, potrivit acesteia.
Norvegia a fost cea mai bună performanță în indicele Natixis pentru 2023, păstrându-și locul de anul trecut și mândrindu-se cu un scor general de 83%. Elveția ocupă locul al doilea în indicele general și este pe primul loc în categoria “finanțe la pensie”.
Sustenabilitatea sistemului
Mercer consideră că creșterea economică a unei țări pe termen lung joacă, de asemenea, un rol crucial, deoarece aceasta afectează în mod direct numărul de persoane care fac parte din forța de muncă și suma de bani economisită pentru pensie. În plus, gradul de îndatorare al unei țări și suma de bani publici pe care o cheltuiește pentru pensii, afectează sustenabilitatea sistemului său de pensii.
Pe baza acestor factori, Islanda are cel mai sustenabil sistem din Europa, cu un rating de 83,8. Danemarca și Olanda vin imediat după, cu 82,5 și, respectiv, 82,4. Italia are cel mai mic scor din Europa, cu 23,7, urmată de Spania, cu un scor de 28,5.
Cu toate acestea, Walsh de la Mercer a menționat că există unii factori soft pe care indicele nu îi ia în considerare, care ar putea face ca țări precum Italia și Spania să fie destinații populare pentru pensionare pentru mulți oameni.
“Ne concentrăm foarte mult pe sistemul de pensii, dar acesta nu este singurul lucru care trebuie luat în considerare. Este un echilibru important. O mare parte depinde, de asemenea, de sistemul fiscal, de climatul și cultura țării și de faptul dacă oamenii pot fi cu adevărat fericiți acolo”, a spus ea.