Închide

Cât estimează guvernul Japoniei că vor costa pagubele cauzate de cutremurul de Anul Nou?

Avatar
earthquake, rubble, collapse

Fotografie de Angelo_Giordano pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Valoarea pagubelor cauzate de cutremurul violent care a devastat centrul Japoniei la 1 ianuarie, soldat cu peste 230 de morţi, este cuprinsă între 6,9 şi 16,2 miliarde de euro, estimează Guvernul japonez, relatează AFP.

Această evaluare priveşte pagube la clădiri şi infrastructuri – drumuri, aeroporturi, reţele – în departamentul Ishikawa, cel mai  afectat, dar şi în două departamente vecine – Toyama şi Niigata, relatează news.ro.

Intervalul sumei estimate este foarte mare ”pentru că suntem în plină evaluare a pagubelor”, a declarat vineri pentru AFP un reprezentant al Guvernului, care precizează că acest raport a fost prezentat joi, într-o şedinţă a Consiliului Miniştrilor.

Această estimare oficială – între 1.100 şi 2.600 de miliarde yeni – este mai mare decât primele calcule parţiale ale pagubelor stabilite la începutul lui ianuarie de către sectorul privat.

Însă factura totală urmează  să fie cu mult mai mică decât factura uriaşă a cutremurului urmat de un tsunami în 2001, în nord-estul Japoniei, estimată de către Guvernul japonez la 16.900 de miliarde de yeni (147 de miliarde de euro, la acea vreme).

Acest bilanţ nu ţinea cont de perturbări ale activităţii economice şi nici de accidentul nuclear de la Fukushima, provocat de tsunami, ale căror lucrări – decontaminarea mediului, desfiiţarea centralei timp de mai multe zeci de ani, indemnizarea persoanelor evacuate – ar putea creşte la câteva sute de miliarde de euro.
scroll to top