Închide

Câte facturi s-au emis prin E-factura? Deși pică frecvent, primim asigurări că sistemul nu e nici pe departe copleșit

Avatar
Plata Online Plati Bancare Ghiseul Cash Card Plata Cu Cardul Copyright Contactati Www.afaceri.news 1513x1008

foto: afaceri.news

Timp de citire: 2 minute

Sistemul e-Factura a ajuns la un vârf de 1,050 milioane de facturi şi este aşteptat să urce până la 5 milioane de facturi, dar capacitatea lui este mult mai mare, a declarat, miercuri, Albert Fruth, şef birou, Elaborare Strategii şi Informatizare, Unitatea de Management al Informaţiei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

“Ca şi volumetrie nu era relevant neapărat din perspectiva numărului de contribuabili care au adoptat sistemul, dar ne-a făcut pe noi să mergem pe zona de volumetrie să arătăm volumul zilnic al ingestiei de facturi. El se află acum undeva la 1,050 milioane de facturi ca top în luna ianuarie. Contoarele au fost resetate şi le-au postat colegii tehnici, le-au postat în zona publică tocmai în ideea de a vedea trendul şi a fi transparenţi cu trendul de adopţie, de a arăta că existăm, că funcţionăm. Nu neapărat să fie un bau-bau, uite vecinul meu a trimis şi eu nu am trimis factură. Ştim că ne aflăm în această perioadă de graţie, cel puţin astăzi când vorbim există până la 31 martie flexibilitate în vedere adoptării sistemului. Deci dacă nu suntem pregătiţi astăzi nu este nicio panică, nu este nicio problemă. Se pot încărca ulterior în momentul în care ne simţim pregătiţi. Putem să o facem din urmă fără nicio problemă”, a spus Albert Fruth, la ediţia a II-a a conferinţei “Transformarea digitală fiscală a României – e-Factura – Bilanţ: prima lună de implementare B2B”, organizată de Revista Comunicaţii Mobile şi TelecomTV.

Potrivit datelor de pe site-ul ANAF, marţi au fost trimise 1,104 milioane de facturi. La data 31 ianuarie 2024, ora 15:30, prin sistemul naţional RO e-Factura au fost transmise 46.459 facturi în ultimele 30 de minute, din care în relaţia Business to government: 2.461. În intervalul 1 ianuarie 2024 – 30 ianuarie 2024 au fost trimise 19,34 milioane de facturi, din care în relaţia B2G aproape 1,4 milioane.

Albert Fruth a explicat, în cadrul conferinţei, că vârful la care se aşteaptă este de 5 milioane de facturi, dar limita superioară la care se poate ajunge este mult mai mare.

“Dacă am traversat anul 2023 cu un vârf de 350.000 de facturi într-o singură zi primite şi procesate, anul 2024 se regăseşte în perspectiva solicitării operaţionale a 5 milioane. Suntem la 1.050.000….Este estimarea operaţională care s-a solicitat de către noi. Suntem mult mai jos decât solicitarea noastră către colegii tehici. Ne aşteptăm să facem faţă având în vedere că testele s-au făcut pentru 5 milioane de facturi, nu pentru 1.050.000 cum suntem astăzi. Ne gândim că ar trebui să facem faţă…Operaţional estimat este la 5 milioane, duce cu mult mai mult decât atât pe testele făcute. Dar noi din zona de business, pe analiza declaraţiilor 394, pe numărul facturilor, am ajuns la o concluzie că în zona de impact B2B nu vor exista depăşiri de 5 milioane. Dacă ne-am înşelat estimarea nu este nicio problemă, colegii noştri de la tehnic au avut disponibilitatea şi ne-au acoperit, ca să zic aşa, poate erorile din analiză implementând un sistem care duce mult mai mult decât 5 milioane. Aş putea să vă spun exact care este cifra, dar nu o fac pentru că nu am voie să o fac”, a mai spus Albert Fruth.

scroll to top