Cauți beneficii pentru îmbunătățirea performanțelor creierului? Stai 3 zile fără telefon! – STUDIU
Tot mai prezente în viețile noastre, telefoanele mobile ne influențează fără doar și poate. Un studiu recent arată ce se întâmplă în creierul nostru dacă vom înceta să le mai folosim în exces.
În această cercetare au fost implicați 25 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care au fost rugați să limiteze accesul telefoanelor lor inteligente timp de 72 de ore. Oamenii de știință le-au permis comunicările importante și activitățile legate de muncă,
Studiu, realizat de un grup de cercetători din cadrul Universităților Heidelberg și Koln, a presupus realizarea unor scanări cu ajutorul rezonanței magnetice (RMN), dar și teste psihologice înainte și după limitarea utilizării telefoanelor mobile. Scopul a fost de a observa impactul curei asupra activității neuronale a utilizatorilor de telefoane inteligente.
„S-a folosit o abordare longitudinală prin care am investigat efectele restricției pe care am impus-o utilizatorilor de smartphone-uri. S-au descoperit asocieri între modificările activării crierului și sistemele de neurotransmițători legate de dependență”,
susțin oamenii de știință conform Science Alert.
Pe scurt au fost descoperite în creier modificări ce au fost asociate cu creșterea nivelurilor de dopamină și serotonină, ceea ce evidențiază faptul că telefoanele mobile inteligente provoacă dependență.
Atunci când au fost utilizate indicații de imagine a telefonului, au fost observate modificări în părți ale creierului legate de procesarea recompensei și de pofta de mâncare, similare, într-un fel, semnalelor cerebrale legate de dependența de substanțe – sugerând că telefoanele noastre se comportă precum nicotina sau alcoolul.
Faptul că modificările observate în creier au fost asociate cu sistemele de dopamină și serotonină susține această idee a dependenței de telefon. Acești doi neurotransmițători sunt legați de mai multe funcții ale creierului, inclusiv comportamentul compulsiv și controlul dispoziției.
Cu toate acestea, pe baza testelor psihologice, nu au existat schimbări în starea de spirit a participanților sau sentimente de poftă, în ciuda accesului limitat la telefon. Unii voluntari au raportat îmbunătățiri ale dispoziției, dar acest lucru nu a apărut în datele testelor ca fiind semnificativ.
Studiul nu a intrat în detalii cu privire la motivul pentru care comportamentele legate de smartphone au determinat modificări ale activității cerebrale, dar este probabil să existe mai mulți factori în joc. Este posibil ca nu toate activitățile bazate pe telefon să creeze dependență la fel de mult ca altele.
Acest studiu a fost publicat în jurnalul științific „Computer in Human Behavior”.