Închide

Ce cred managerii românii despre situația primului trimestru în industrie, comerț și construcții?

Avatar
adhd, add, attention deficit

Fotografie de chenspec pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistrat o relativă stabilitate, în primele trei luni ale acestui an, în timp ce în sectorul construcţiilor, numărul salariaţilor va consemna o scădere moderată, reiese din rezultatele anchetei conjuncturale realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) citate de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în industria prelucrătoare managerii preconizează pentru lunile ianuarie, februarie şi martie, o relativă stabilitate atât a volumului producţiei (sold conjunctural 0%), cât şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -1%. De asemenea, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere în perioada analizată, respectiv sold conjunctural +21%.

În domeniul construcţiilor, estimările din luna ianuarie 2024 relevă faptul că, în perioada ianuarie – martie 2024, activitatea se va consemna o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%), timp în care numărul de salariaţi va avea un sold conjunctural de -9%. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora, cu un sold conjunctural de +32 %.

Totodată, în sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). De asemenea, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%), iar angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). În plus, managerii societăţilor comerciale prognozează o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).

Pe segmentul serviciilor, cifra de afaceri ar putea să rămână relativ stabilă, din ianuarie până în martie (sold conjunctural -2%), la fel şi în cazul numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor în servicii vor avea o tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).

scroll to top