Închide

CE Oltenia anunță pierderi uriașe pe final de an, pentru al treilea an consecutiv

Avatar
Complexul Energetic Oltenia 1

Foto: reporter24.info

Timp de citire: 2 minute

Complexul Energetic Oltenia încheie al treilea an consecutiv pe pierdere, compania energetică ajungând la un nivel de pierdere de 1,1 miliarde de lei, potrivit directorului companiei, Daniel Burlan.

Daniel Burlan, managerul companiei energetice, a explicat că pierderile au fost cauzate de costurile mari cu certificatele de dioxid de carbon. Începând cu anul 2018, CE Oltenia încheie anul pe pierdere.

Din 2018, societatea este în dificultate. A început să aibă pierderi din 2018 ca urmare a creșterii prețului certificatelor de dioxid e carbon. 2018, 2019, 2020 sunt trei ani consecutivi în care societatea a avut pierderi foarte mari. Și anul acesta, societatea va ajunge la un nivel de 1,1 miliarde de lei pierdere ca urmare a costurilor cu certificatele de CO2. Am achiziționat în limita sumelor disponibile certificate. Normal că pentru asta am inițiat acest plan pentru acordarea ajutorului de stat. Dacă facem un calcul, pierderea înseamnă costurile cu certificatele de CO2, undeva la 250 de milioane de euro, a declarat Burlan, la Gorj TV, potrivit pandurul.ro.

Pe lângă aceste cheltuieli, și pandemia a afectat situația companiei energetice, deoarece a scăzut dramatic cererea de energie și, odată cu ea, veniturile producătorului de energie.

În plus, a fost și această situație Covid care ne-a afectat prin scăderea consumului de energie la nivel european. Avem și o statistică a Eurocoal privind producția de energie, cu scăderi între 14 și 35% la nivelul Uniunii Europene. Polonia, Germania, Cehia, Ungaria au scăderi foarte mari. În Germania, scăderea este de 34%. La noi, față de anul trecut, e undeva la 21%. În Polonia, la fel, peste 20%. Sunt scăderi semnificative ale producției energiei pe cărbune. Concurența, de asemenea. Prețul face piața. Au fost intervale când era prețul negativ. Asta ne-a afectat. Am avut noroc că au existat unele măsuri ale Guvernului de ajutorare a firmelor care se află în dificultate. Am fost în șomaj tehnic. Sursele au fost asigurate de Guvern în acea perioadă, a completat Burlan.

scroll to top