Numărul zgârie-norilor nou construiți la nivel mondial a scăzut cu 20% pe fondul pandemiei
Construirea de noi zgârie-nori la nivel global a scăzut cu peste 20% în 2020, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Consiliul pentru Clădiri Înalte și Habitate Urbane (CTBUH), un organism internațional în domeniul clădirilor înalte și al proiectării urbane durabile cu sediul la Chicago, citate de CNN.
Anul trecut s-au finalizat 106 clădiri noi cu o înălțime de cel puțin 200 metri, în scădere față de 133 în 2019. Numărul reprezintă cea mai scăzută ”recoltă” de zgârie-nori din 2014 încoace.
CTBUH consideră că principalul factor în acest declin a fost pandemia de coronavirus, întrucât proiectele din întreaga lume au fost puse on hold, potrivit raportului anual al Consiliului. Deși raportul a identificat doar nouă proiecte despre care este limpede că au fost întârziate, în mod direct, de pandemie, este de presupus că multe alte proiecte au întâmpinat diverse tipuri de dificultăți, ca o consecință a acesteia.
China rămâne lider mondial în materie
China domină, în mod tradițional, topul țărilor cu cele mai mulți zgârie-nori nou construiți, însă chiar și gigantul asiatic a avut un ritm relativ lent, în continuarea unui 2019 surprinzător de slab, din această perspectivă.
Totalul anual de 56 de clădiri noi de cel puțin 200 de metri, în 2020, a fost cu doar o unitate mai mic decât cel din 2019, când scăderea față de anul anterior fusese de aproape 40%.
Dincolo de impactul Covid-19, CTBUH a evidențiat o serie de schimbări mai ample pe piața chineză, pe fondul încercării Beijing-ului de a pune frână creșterii datoriilor și al schimbării de optică a oficialilor chinezi față de obsesia nebunească din sectorul construcțiilor pentru clădiri extrem de înalte.
În 2016, Consiliul de Stat de la Beijing a cerut să se pună capăt implementării acelor concepte ale arhitecturii ”supradimensionate, xenocentrice, ciudate”. Dacă inițial a fost o simplă recomandare, în iunie 2020 Consiliul de Stat a interzis explicit construirea de clădiri mai înalte de 500 de metri pe teritoriul chinez.
Chiar și așa, China a furnizat mai mult de jumătate din noile turnuri de peste 200 de metri ale anului trecut. De asemenea, piața chineză reprezintă jumătate din topul celor mai înalte 10 clădiri inaugurate în 2020, inclusiv un zgârie-nori de 339 metri ridicat la Wuhan, orașul aflat la originea pandemiei de coronavirus.
Dubai și New York, orașele-vedetă în topuri
Ritmul mai lent din China a lăsat loc liber altor zone de pe glob care au luat ochii în topurile CTBUH aferente anului trecut.
De pildă, Dubaiul a dat în folosință anul trecut mai mulți zgârie-nori noi decât oricare alt oraș de pe planetă, cu un total de 12 clădiri, ocazie cu care orașul chinez Shenzhen părăsește primul loc al clasamentului pentru prima dată din 2015.
New York-ul găzduiește cele mai înalte două clădiri noi ale anului: Turnul Central Park de 472 metri și One Vanderbilt de 427 metri. Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când cea mai înaltă clădire nou construită din lume nu se află în China.
India și Mexicul au inaugurat cele mai înalte clădiri de pe teritoriile lor, Mumbai și, respectiv, Monterrey.
Și, în ciuda incertitudinii economice cauzate de Brexit, Londra a finalizat construcția a patru clădiri de peste 200 de metri, cea mai bună ”recoltă” anuală pentru capitala Marii Britanii din istoria sa.
Estimările CTBUH pentru 2021
Privind în perspectivă, CTBUH se așteaptă ca numărul clădirilor date în folosință la nivel mondial să revină la normal în acest an, estimând între 125 și 150 de zgârie-nori noi la nivel global.
Pe de altă parte, raportul a sugerat că impactul pe termen lung al Covid-19 s-ar putea să nu fie pe deplin depășit în 2021, în condițiile în care asemenea construcții necesită ani de zile pentru a fi finalizate.
”Merită menționat că criza economică din 2008 nu s-a reflectat doar pe termen scurt; în privința ratei de dare în folosință a clădirilor noi, impactul s-a resimțit până în 2010-2011”, notează CTBUH.