Închide

CE Oltenia, contracte de vânzare a energiei electrice în avans, cu livrare în 2023 și 2024

Avatar
Complexul Energetic Oltenia 1

Foto: reporter24.info

Timp de citire: 2 minute

Potrivit datelor de pe platformele OPCOM, Complexul Energetic Oltenia a încheiat mai multe contracte de vânzare a energiei electrice în avans, iar unul dintre acestea este cu livrare în anul 2024, potrivit e-nergia.ro

CE Oltenia a încheiat, ieri, pe piața de contracte bilaterale PCCB LE Flex, găzduită de OPCOM, un contract de livrare de energie bandă, pentru anul 2024, cu Renovatio Trading. CEO a plasat o ofertă de vânzare a 5 MW bandă pentru tot anul 2024, la prețul de 270 de lei/MWh, iar traderul a acceptat această ofertă. Cantitatea nu este, evident, foarte mare – 43.920 MWh, dar este pentru prima data când vedem producătorul de energie pe cărbune din Oltenia asumându-și un contract de livrare de energie electrică atât de departe în viitor – peste patru ani.

De asemenea, cu zi înainte, CEO a încheiat un alt contract, tot cu livrare a 5MW bandă, cu același trader, Renovatio, pentru întreg anul 2023. Prețul este de 271 lei/MWh pentru cei 43.800 MWh livrați în baza acestui contract în 2023.

Iar la 5 februarie, CEO încheia pe aceeași platformă două contracte de vânzare de energie cu livrare, pe o perioadă de doi ani, o practică mai puțin întâlnită, cu același cumpărător, Nova Power and Gas, un furnizor român de energie electrică, ce s-a făcut remarcat în ultimul timp prin prețuri mici pe piața recent liberalizată a energiei pentru casnici.

Primul contract, tot 5 MW bandă, presupune livrarea în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2023, a 87.600 MW la prețul de 270 de lei/MWh. Al doilea, 10 MW bandă, a fost încheiat tot la prețul de 270 de lei, și presupune livrarea a 175.200 MWh tot pe doi ani, în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2023.

CE Oltenia se află într-o situație dificilă, pe fondul creșterii alarmante a costului cu poluarea. Compania este vizată de un plan de restructurare, care presupune pentru început un ajutor de stat de 1,3 miliarde de euro întins pe mai mulți ani, dar care presupune închiderea mai multor cariere miniere și a unor grupuri pe cărbune și înlocuirea lor cu grupuri pe gaz și panouri fotovoltaice. Planul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, care a anunțat recent că a deschis o investigație aprofundată pe această temă.

scroll to top