Închide

CE propune introducerea unei reduceri fiscale pentru a stimula acumularea de capitaluri proprii

Avatar
Inflatie Ue

Foto: FT.com

Timp de citire: 3 minute

Întrucât majoritatea sistemelor de impozitare a corporațiilor din UE preferă în prezent finanțarea prin datorii în detrimentul capitalurilor proprii, iar companiile din UE sunt foarte îndatorate, Comisia Europeană a propus introducerea unei reduceri fiscale care ar trebui să stimuleze acumularea de noi capitaluri proprii, mai degrabă decât datorii.

Pentru a amortiza impactul acestei reduceri de facto a impozitelor asupra noilor capitaluri proprii, Comisia a propus, de asemenea, reducerea deductibilității fiscale a costurilor îndatorării în exces.

„Capitalurile trebuie să primească un tratament fiscal similar cu cel al datoriei, astfel încât companiile să poată lua în considerare ambele opțiuni pe picior de egalitate”, a spus comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, citat de ziare.com, când a prezentat miercuri propunerea Comisiei pentru o „indemnizație de reducere a părtinirii datoriilor în raport cu capitalul propriu”.

Companii din UE foarte îndatorate

În prezent, acest lucru nu se întâmplă în majoritatea țărilor UE, deoarece companiile își pot deduce plățile de dobândă din venitul lor impozabil, în timp ce nu primesc astfel de avantaje fiscale pentru costul capitalului propriu. Tratamentul inegal este cunoscut sub termenul de „prejudecata datorie-capital”.

„Aceasta este o problemă, deoarece încurajează companiile să ia decizii economice bazate doar pe tratamentul lor fiscal, mai degrabă decât pe considerente comerciale. Acest lucru poate duce în cele din urmă afacerile mai vulnerabile la insolvență și instabilitate financiară”, a spus Gentiloni.

Într-adevăr, companiile din UE sunt foarte îndatorate, îndatorarea totală a societăților nefinanciare ajungând până la 111% din PIB. În SUA, această cifră este de aproximativ 51%.

Deocamdată, doar șase state membre UE au implementat măsuri pentru a contracara tratamentul preferențial al datoriilor față de capitalurile proprii, și anume Belgia, Portugalia, Polonia, Cipru, Malta și Italia. Comisia dorește să schimbe acest lucru și să introducă o abordare armonizată pentru întregul bloc comercial prin noua propunere.

Sunt necesare mai multe stimulente fiscale?

Directiva propusă ar introduce o reducere fiscală calculată pe baza noului capital net. În cazul în care o companie și-a majorat capitalul propriu la sfârșitul anului, poate aplica o rată a dobânzii noționale comparabilă cu rata dobânzii plătită la datorie pentru acest nou capital propriu.

Această dobândă fictivă poate fi dedusă din venitul impozabil timp de 10 ani consecutivi, atâta timp cât nu depășește 30% din venitul impozabil.

Johan Langerock, consilier al Verzilor europeni în chestiuni economice și fiscale, consideră această alocație critică. „Nu sunt sigur că este oportun să se introducă noi stimulente fiscale pentru corporații în acest moment”, a spus el pentru EURACTIV, argumentând că accentul ar trebui să fie pe reducerea stimulentelor fiscale care pot fi utilizate pentru planificarea fiscală agresivă.

Cu toate acestea, Comisia nu dorește ca propunerea să fie doar o reducere a impozitelor pentru capitalul propriu proaspăt, așa că a propus și reducerea deductibilității fiscale a costurilor îndatorării de la 100% la 85%.

În timp ce alocația face noile capitaluri mai atractive, deductibilitatea fiscală redusă face ca datoria să fie puțin mai puțin atractivă. Ambele măsuri contribuie astfel la reducerea părtinirii datorii-capitaluri proprii.

Cu toate acestea, ele cresc și complexitatea. „Se așteaptă ca costurile de conformitate cu impozitele pentru întreprinderi să crească într-o manieră limitată”, se arată în evaluarea de impact a Comisiei asupra propunerii sale.

O modalitate mai puțin complexă de a reduce și chiar de a elimina părtinirea datorie-capitaluri proprii ar fi fost oprirea deductibilității fiscale a costurilor îndatorării.

Cu toate acestea, evaluarea de impact a Comisiei a stabilit că această opțiune ar descuraja investițiile și ar avea un impact economic negativ.

Într-un argument mai bizar, propunerea Comisiei subliniază că 66% dintre cadrele universitare și 71% dintre cetățeni au fost împotriva acestei opțiuni într-o consultare publică. La consultarea publică au participat trei cadre universitare și șapte cetățeni.

Potrivit propunerii Comisiei, în mod ideal, DEBRA ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Pentru ca acest lucru să se întâmple, toate guvernele statelor membre trebuie să fie de acord, deoarece chestiunile fiscale pot fi decise doar la nivelul UE dacă există sprijinul unanim al tuturor statelor membre.

scroll to top