Șeful companiei de stat ucrainene care gestionează producția de energie nucleară a țării – Energoatom – a cerut monitorilor internaționali ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să intervină pentru asigurarea păstrării în parametri de siguranță a celor 15 reactoare nucleare pe care le operează Ucraina, în condițiile în care trupele invadatoare ale Federației Ruse avansează tot mai mult către cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată lângă Zaporijjia, anunță Bloomberg.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică va convoca o sesiune de urgență miercuri, la Viena, pentru a evalua situația, potrivit unui comunicat al acesteia. AIEA a avertizat și în urmă cu câteva zile că, scăpat de sub control, războiul amenință să declanșeze o tragedie de dimensiuni globale, în cazul deteriorării infrastructurii nucleare.
”Continuăm să urmărim îndeaproape evoluțiile din Ucraina, cu mare îngrijorare, în special din perspectiva potențialului impact al conflictului asupra siguranței și securității instalațiilor nucleare ale țării. Este crucial ca centralele nucleare să nu fie puse în niciun fel în pericol. Un accident care ar implica instalațiile nucleare din Ucraina ar putea avea consecințe grave pentru sănătatea publică și pentru mediu”, a transmis directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat dat publicității luni seara.
Anterior, tot luni, șeful companiei ucrainene Energoatom, Petro Kotin, îi ceruse lui Grossi să instituie o zonă de siguranță de 30 de kilometri în jurul celor patru centrale nucleare ale țării. Compania ucraineană argumenta prin aceea că, în mod regulat, coloane rusești de echipament militar, artilerie și lansatoare de rachete se deplasează în imediata apropiere a facilităților nucleare.
Forțele Federației Ruse au ajuns foarte aproape de centrala nucleară de la Zaporijjia – cea mai mare din Europa, cu cele șase reactoare operaționale ale sale – dar nu au forțat intrarea în incinta acesteia, potrivit informațiilor prezentate de AIEA.
Un motiv mai mare de îngrijorare, pe termen scurt, este absența personalului de schimb în centrul de comandă al centralei. AIEA spune că, de pildă, unii supraveghetori din centrul de comandă sunt în tură încă de la 24 februarie.
Duminică, AIEA a raportat că două instalații ucrainene care conțineau deșeuri nucleare au suferit avarii, după ce rachetele rusești au lovit un sit de neutralizare a deșeurilor radioactive din zona Kievului, iar un transformator electric a fost avariat la un depozit similar de lângă Harkiv.
Ucraina este al doilea cel mai mare producător de energie nucleară din Europa, după Franța.
Energoatom, compania care administrează producția energo-nucleară a țării, a continuat să opereze în condiții de siguranță cele patru centrale ucrainene care cuprind 15 reactoare (6 la Zaporijjia, 4 la Rivne, 3 la centrala IujnoUkrainsk (Ucraina de Sud), la circa 120 de kilometri NV de Mykolaiv, și altele 2 la Hmelnițki.), în ciuda invaziei Ucrainei de către Rusia.
Producția de energie electrică a Ucrainei este puternic dependentă de energia nucleară, cele 15 reactoare generând aproximativ jumătate din energia electrică produsă de țara vecină.