Închide

Ce spune Mihai Daraban, CCIR, despre închiderea supermarketurilor duminica?

Avatar
Supermarket Legume Mega Image Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 3 minute

Lovitură pentru românii care preferă să meargă în weekend la cumpărături. Parlamentarii PNL au propus un proiect de lege care ar putea schimba programul marilor centre comerciale din România. Noul regulament de funcționare presupune:

  • Limitarea accesului la supermarketuri în anumite intervale orare
  • Redefinirea termenului de „supermarket” pentru a include doar magazinele cu o suprafață minimă de 800 mp.
  • Schimbări în programul de funcționare: deschidere de luni până vineri între orele 8 și 22:00, iar sâmbăta doar între 8:00 și 14:00. Închidere completă duminica.

Închiderea completă a supermarketurilor în weekend în România ridică întrebări despre alternativele disponibile pentru cumpărături. Micile magazine au inițiat o propunere neașteptată, cerând închiderea supermarketurilor în weekend. Motivul din spatele acestei cereri este scăderea semnificativă a vânzărilor pe care o observă la sfârșit de săptămână. Mulți consumatori aleg să își facă cumpărăturile în marile magazine, deoarece găsesc o varietate mai mare de produse într-un singur loc.

Astfel, propunerea, care va fi transmisă astăzi Guvernului, urmărește să aducă o schimbare în această situație.

La discuțiile de astăzi din cadrul Guvernului, se va lua în considerare această propunere controversată. Aceasta a fost formulată de către micii comercianți, care observă o scădere a vânzărilor de până la 30%-40% în weekend.

Această situație i-a determinat să ceară închiderea marilor magazine, care au o suprafață mai mare de 1000 de metri pătrați, sâmbăta și duminica, în concordanță cu practicile din alte țări.

“Ei (n.r. reprezentanții micilor magazine) vin și cer uneori niște lucruri care frizează bunul simț. Eu îi înțeleg. Dar nu se pot face afaceri în economia de piață omorându-l pe altul. Plus că, să mă ierte Dumnezeu, nu știu câtă capacitate au ei să hrănească poporul român. Și legea aceea cu minim 50% produse românești în hipermarketuri este încă în vigoare.”,

a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR, în direct la B1 TV.

Propunerea de a închide supermarketurile duminica nu este neobișnuită în Europa, mai multe țări având deja astfel de restricții.

Supermarketurile sunt închise duminica în Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Norvegia și Austria.

În cele mai multe ţări vest-europene restricţiile sunt severe în ceea ce priveşte programul de funcţionare al magazinelor în zilele de duminică.

Ce program au supermarketurile în weekend în cîteva țări europene?

În Franţa, de exemplu, a generat o amplă nemulţumire proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor. În câteva oraşe mai mari din Franţa este permisă deschiderea magazinelor şi duminică, dar angajaţii nu pot fi constrânşi să meargă la lucru.

În Elveţia, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcţionare, dar chiar şi în aceste zile magazinele sunt deschise numai în marile gări, aeroporturi şi staţii de benzină.

În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepţia acelor zone ale oraşelor care sunt vizitate de turişti, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.

În Italia, decizia privind programul de funcţionare a magazinelor în zilele de duminică aparţine fiecărei regiuni. În Spania, magazinele au voie să fie deschise duminica de 12 ori pe an, cu excepţia magazinelor mici, care pot funcţiona în fiecare duminică dimineaţă.

În Austria, magazinele sunt închise începând de sâmbătă de la ora 18:00 şi până luni la ora 6:00 dimineaţa.

În acest sens restricţiile sunt severe şi în sudul Germaniei, unde decizia aparţine landurilor. Astfel, în landul Brandenburg magazinele sunt deschise duminica de şase ori pe an, iar în landul Renania de Nord-Westfalia magazinele pot avea program de funcţionare de 11 ori pe an, în ultima zi a săptămânii. În Bavaria, magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, până la ora 20:00, iar duminică sunt închise.

În Slovacia, Parlamentul a respins propunerea privind închiderea magazinelor în zilele de duminică şi de sărbători.

scroll to top