Închide

CE sub foc încrucișat: acuze de tratament preferențial și lipsă de transparență în dosarul grânelor din Ucraina

Avatar
field, wheat, sky

Fotografie de Alexeev_Alexey pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

În încercarea sa de a dezamorsa tensiunile în dosarul exporturilor de cereale ucrainene, Comisia Europeană a reușit să stârnească revoltă atât în rândul celor cinci state central- și est-europene cele mai afectate de tranzitul produselor agricole din Ucraina, cât și la nivelul celorlalte state membre. Modul în care Executivul de la Bruxelles a gestionat criza este criticat într-o scrisoare semnată de mai mulți miniștri ai agriculturii din UE, acuzând Comisia de tratament preferențial, care periclitează însăși existența pieței comune europene, și de lipsă de transparență, scrie publicația Euractiv.com.

Bruxelles-ul are de înfruntat critici tot mai aspre, după ce a promis mai celor cinci state din estul UE (Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria) un pachet suplimentar de ajutor de 100 de milioane de euro, în sprijinul fermierilor locali, puși în dificultate de supraoferta de produse creată prin accesul nestingherit al produselor ucrainene mai ieftine.

Cele cinci state au luat măsuri de restricționare și chiar de oprire completă a importurilor de cereale din Ucraina, în condițiile în care importurile din țara devastată de războiul declanșat de Rusia au redus prețurile pe piețele locale, provocând proteste din partea fermierilor.

După ce, la sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a promis un nou ajutor pentru fermierii locali, având ca sursă fondul de criză al Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, țările în cauză au convenit să renunțe la interdicțiile de import.

O scrisoare semnată de miniștrii agriculturii din mai multe state UE, adresată Comisiei Europene, a fost făcută publică vineri, criticând sever felul în care Bruxelles-ul a gestionat situației, dar și abordarea generală a situației din partea comisarului pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski.

Comisia a adoptat respectivele măsuri fără consultarea statelor membre, ceea ce ”ridică serioase îngrijorări, întrucât conduc la un tratament diferențiat al statelor chiar în cadrul pieței interne comune”, se arată în textul scrisorii.

De asemenea, semnatarii acesteia se tem că promisiunea unor sume de bani ca ajutor de urgență ar putea crea un precedent periculos.

”Măsurile ridică semne de întrebare cu privire la gestionarea viitoarelor eventuale cazuri de natură sau amploare comparabilă”, susțin cei 13 miniștri.

În plus, țările semnatare acuză Comisia și de o ”lipsă de transparență” în ceea ce privește posibilul impact al ajutorului agricol acordat statelor membre la nivel individual asupra altor țări UE, fără ca Bruxelles-ul să arate clar dacă și cât timp acest ajutor va continua să fie plătit țărilor vecine cu Ucraina în perioada următoare.

Vârful de lance: Germania

Germania se numără printre principalele țări care consideră că răspunsul Comisiei reprezintă o modalitate de a compensa cu bani acțiuni unilaterale și posibil nelegale ale celor cinci state membre, cu atât mai mult cu cât politica comercială la nivel european intră în responsabilitatea și în competența UE, nu în cea a statelor membre.

Într-un discurs susținut vineri, ministrul german al Agriculturii, Cam Özdemir, a cerut Comisiei să revină la un ”sistem bazat pe reguli” atunci când distribuie banii din fondul de criză al PAC.

Potrivit reglementărilor UE, în cazul unei situații excepționale de criză, statele membre pot fi susținute cu fonduri din rezerva de criză, dintre care maximum 450 milioane de euro provin din fondurile PAC, puse deoparte în fiecare an.

Deși Özdemir și-a exprimat solidaritatea cu fermierii afectați, el a adăugat:

”Dacă vrem să fim serioși în ceea ce privește solidaritatea, atunci criteriile decisive în acest sens ar fi bine să fie unele obiective.”

Într-adevăr, nu doar agricultorii din cele cinci state din estul Europei ar fi îndrituiți să revendice sprijin din fondurile de criză. De pildă, fermierii spanioli și portughezi sunt sever afectați, chiar în această perioadă, de efectele unei secete extreme, care le-a distrus mari părți din recolte.

Cam Ozdemir mai susține că o bună parte a problemelor cu care se confruntă sectorul agricol din Polonia își au cauze interne. El spune că, de exemplu, ministrul polonez al Agriculturii, Rafał Romanowski, a avut mai multe declarații publice prin care le-a dat fermierilor polonezi recomandări care s-au dovedit greșite, în privința unor mișcări anticipate ale piețelor de mărfuri agricole.

Comisarul polonez al Agriculturii și interesele lui de politică externă

Scrisoarea critică adresată Comisiei Europene reprezintă un subiect deosebit de sensibil pentru comisarul pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski.

Prin cercurile de la Bruxelles și de la Varșovia, se zvonește de multă vreme că Wojciechowski urmărește să obțină o funcție politică în țara natală, după alegerile parlamentare din această toamnă.

Întrebat despre eficiența lui Wojciechowski în calitate de comisar european, în raport cu eventualul său obiectiv electoral de natura politicii interne, ministrul german al Agriculturii a spus că îi înțelege preocuparea de a se asigura că activitățile agricole vor putea să își dezvolte un viitor sănătos la el în țară, adăugând ulterior:

”Totuși, vreau să spun că mă aștept de la un comisar european să fie, întâi de orice, un comisar european. Abia apoi, dacă asta mai este posibil, să simtă și să acționeze în raport cu țara de unde vine”, a adăugat el.

Wojciechowski este membru al partidului de guvernământ de la Varșovia, ”Lege și Justiție” (PiS). Recent, el a promovat în presa poloneză, în mod repetat, inițiativa de sprijin a Comisiei Europene pentru fermierii din Polonia și din celelalte patru țări est-europene, cel mai recent într-o postare pe Twitter, chiar ieri. De asemenea, agenda comisarului Wojciechowski cuprinde, în ultimele săptămâni, tot mai multe prezențe și activități pe plan intern, părând că își neglijează responsabilitățile de comisar.

Pe plan intern, principalul partid al coaliției de guvernare, PiS, încearcă din ce în ce mai mult să își fidelizeze bazinul de alegători din zonele rurale, cei mai mulți implicați în sectorul agricol. De altfel, nu puțini au fost cei care au interpretat în această cheie decizia Poloniei de a opri cu totul importurile de cereale din Ucraina, deși Varșovia se numără printre cei mai fermi susținători internaționali ai Ucrainei în toate celelalte privințe.

scroll to top