Ce țări din Europa conferă automat cetățenia copiilor născuți pe teritoriul său?
Președintele Donald Trump a afirmat în mod eronat că SUA este „singura țară” care conferă automat cetățenia copiilor născuți pe teritoriul său, indiferent de naționalitatea părinților. Cum este situația în Europa?, potrivit Euronews.
Trump a făcut aceste comentarii în prima sa zi de revenire în funcție, în timp ce stătea în Biroul Oval și semna o serie de ordine executive, încercând să pună în aplicare una dintre promisiunile sale electorale.
„Este ridicol”,
a spus el.
„Suntem singura țară din lume care face acest lucru cu dreptul de naștere, după cum știți, și este absolut ridicol”.
Dar acest lucru nu este adevărat – o mulțime de alte țări practică principiul jus soli nerestricționat, care înseamnă „dreptul la sol”, inclusiv vecinii SUA, Canada și Mexic.
De fapt, majoritatea țărilor care oferă cetățenie automată celor născuți acolo se află în America, precum Argentina, Brazilia, Chile și Peru.
În Europa, însă, majoritatea statelor aplică principiul jus sanguinis, care acordă cetățenia unui copil dacă unul sau ambii părinți au naționalitatea respectivă.
Nicio țară din UE nu acordă cetățenie automată și necondiționată copiilor născuți acolo din părinți străini, potrivit unei informări a Parlamentului European.
Unele țări au o formă de jus soli, dar aceasta este condiționată, cel mai adesea de faptul că părinții trebuie să fi locuit în țară pentru o anumită perioadă de timp înainte de nașterea copilului.
Țările europene care au astfel de norme sunt Belgia, Germania, Irlanda, Portugalia și Regatul Unit.
Unele state practică dublul jus soli – copiii născuți într-o țară din cetățeni străini pot dobândi cetățenia la naștere dacă cel puțin unul dintre părinții lor s-a născut, de asemenea, în țara respectivă.
Copiii dobândesc automat cetățenia în acest mod în Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Spania.
Belgia și Grecia au, de asemenea, dublu jus soli, dar cu anumite condiții.
Uneori, jus soli în Europa este restricționat de interzicerea dublei cetățenii, cum ar fi în Spania. Aici, copiii cetățenilor străini pot dobândi cetățenia în acest mod numai dacă renunță la orice altă cetățenie străină dobândită la naștere, potrivit informării Parlamentului European.
Este planul lui Trump susceptibil de a reuși?
Judecătorul John Coughenour din Districtul de Vest al Washingtonului a blocat temporar ordinul executiv al lui Trump de redefinire a cetățeniei prin naștere, calificându-l drept „vădit neconstituțional”.
Președintele a declarat că va face apel împotriva deciziei, deschizând astfel calea pentru o lungă bătălie în instanță.
Cetățenia prin naștere este în vigoare de zeci de ani în SUA și se aplică copiilor născuți de persoane aflate ilegal în țară sau oricărei persoane cu viză de turist sau student care intenționează să se întoarcă acasă.
Trump și susținătorii săi au susținut că sistemul este folosit în mod abuziv și că ar trebui să existe standarde mai stricte pentru a deveni cetățean american.
Ei susțin că principiul este un magnet pentru „turismul nașterii”, în care femeile însărcinate intră în SUA special pentru a naște, astfel încât copiii lor să poată obține cetățenia înainte de a se întoarce acasă.
Cu toate acestea, alții susțin că este un drept consacrat în cel de-al 14-lea amendament la Constituție, ar fi extrem de dificil de anulat și chiar dacă ar fi posibil, este o idee proastă, deoarece ar dăuna eforturilor de integrare și asimilare a imigranților și a copiilor acestora.
„Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite și supuse jurisdicției acestora sunt cetățeni ai Statelor Unite și ai statului în care locuiesc”,
prevede cel de-al 14-lea amendament.
„Niciun stat nu va face sau aplica vreo lege care să restrângă privilegiile sau imunitățile cetățenilor Statelor Unite.”
Modificarea Constituției ar fi o sarcină dificilă: un nou amendament constituțional din partea Congresului ar necesita un vot de două treimi atât în Cameră, cât și în Senat și ratificarea de către trei sferturi din state.
Majoritatea experților juridici tind să creadă că nu ar fi posibilă revocarea cetățeniei prin naștere, în ciuda afirmațiilor contrare ale guvernului.
Hotărârea judecătorului Coughenour a fost un ordin de restricție temporară care blochează administrația să aplice sau să pună în aplicare ordinul lui Trump la nivel național timp de două săptămâni.
În acest timp, părțile vor prezenta memorii suplimentare privind meritele juridice ale ordinului executiv. Coughenour a programat o altă audiere pentru data de 6 februarie, pentru a asculta argumentele cu privire la emiterea sau nu a unei ordonanțe preliminare, care ar bloca ordinul executiv pe termen lung pe durata desfășurării cauzei.
Între timp, alte cazuri de contestare a ordinului în alte state sunt, de asemenea, în curs de desfășurare.