Închide

Ce trebuie să faci dacă te simți hărțuit de recuperatorii de creanțe?

Avatar
Executare Silita

Foto: istock

Timp de citire: 2 minute

În ultimii ani, recuperatorii de creanțe au înflorit. Societățile străine care achiziționează creanțe de la bănci sau firme de telefonie mobilă (și nu numai) au început să fie tot mai numeroase și mai agresive.

Profitând de naivitatea oamenilor, acești recuperatori pretind a avea dreptul de a încasa sume de bani provenind din diverse contracte de prestări servicii sau de credite bancare. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa

Recuperatorii de creanțe preiau așa-numitele „creanțe neperformante” de la diverse companii, de regulă, bănci sau telefonie mobilă. După cum le spune și numele, aceste creanțe sunt datorii care nu mai pot fi recupeate în mod legal. Băncile nu vor să-și mai bată capul, așa că le vând recuperatorilor de creanțe. În schimbul acestora, se cere un preț global.

Există persoane care au credite de la începutul anilor 2000 și primesc chiar și acum, în 2022, plicuri de la firmele de recuperare.

Avocatul Alexandru Sima, Senior Associate în cadrul Săvescu și Asociații, Baroul București, Specializat în Drept civil și Drept comercial, a explicat pentru dcnews.ro cum puteți scăpa de aceste firme.

“Întotdeauna pe o problemă atât de delicată este recomandată apelarea la un avocat care să ofere consultanță punctual, întrucât sunt foarte multe variabile care pot schimba cu totul soluția.

În general însă, un contract de credit bancar atât de vechi nu mai poate fi pus în executare silită. Legea instituie un termen de prescripție, o perioadă de timp în care creditorul, în cazul nostru banca/IFN-ul, are posibilitatea de a acționa legal și de a solicita restituirea sumei împrumutate. Acest termen este de 3 ani, iar după expirarea sa, deși banca/IFN-ul are posibilitatea să solicite aceste sume, legal nu mai poate să îl oblige pe debitor să le plătească. Rămâne așadar opțiunea sa dacă le mai plătește sau nu.

“Persoana nu mai poate fi obligată, în 2022 la achitarea acestor sume”

Calcularea acestui termen nu este chiar simplă, putând fi influențată de mai mulți factori, însă, cu titlu de exemplu, dacă începând cu anul 2009 persoana nu a mai achitat nicio rată din credit, iar apoi, câțiva ani de zile banca/IFN-ul nu a efectuat niciun demers legal, persoana nu mai poate fi obligată, în 2022 la achitarea acestor sume. Instituția prescripției este gândită tocmai pentru a sancționa pasivitatea creditorului, care nu a acționat la timp pentru recuperarea sumelor respective.

Așadar, dacă o persoană se afla în situația de a primi după mulți ani astfel de înștiințări sau chiar este informată de începerea unei executări silite împotriva sa, ea trebuie să se apere invocând imediat prescripția extinctivă pe calea contestației la executare. Dacă nu o va face, banca își vă putea obține datoria, întrucât prescripția nu operează de drept, ci trebuie invocată de către debitor”, a explicat Alexandru Sima, avocat.

scroll to top