Cea mai mare scădere trimestrială a economiei Germaniei de când se fac măsurători
Economia Germaniei s-a contractat cu cea mai puternică rată trimestrială din ultimii 50 de ani, de când se fac măsurători, pe fondul prăbușirii cheltuielilor de consum, a investițiilor companiilor și a scăderii drastice a exporturilor, anunță Reuters.
Oficiul Federal de Statistică a declarat că Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene s-a redus cu 10,1% în T2 2020, după o contracție revizuită de 2% în primele trei luni ale anului.
Datele reprezintă cea mai abruptă scădere a PIB-ului Germaniei de când se culeg datele trimestriale, din 1970, fiind cu peste 1 punct procentual mai mare decât contracția de 9% prevăzută de economiști într-un sondaj anterior realizat de Reuters.
Datele ajustate sezonier arată chiar mai rău, contracția fiind de 11,7%.
Atât exporturile, cât și importurile de bunuri și servicii s-au prăbușit în T2, la fel ca și cheltuielile casnice și investițiile în echipamente, conform datelor comunicate. Pe de altă parte, cheltuielile publice au crescut.
Economistul-șef Commerzbank, Jörg Krämer, a declarat că tendința de redresare a început să se simtă deja de la sfârșitul lunii aprilie, ceea ce înseamnă că este așteptată o creștere puternică a PIB-ului corespunzător datelor din T3. ”Chiar și așa, acest lucru nu schimbă faptul că va dura mult timp pentru ca economia germană să revină la nivelul de dinainte de criză”, a adăugat Krämer.
Luna aprilie, aflată în punctul de maximum al restricțiilor, s-a remarcat prin scăderea producției industriale cu 17,9% și a comenzilor din industrie cu 25,8%, în vreme ce exporturile s-au prăbușit cu 31,1%.