Închide

Cea mai puternică economie din lume a menținut un ritm de creștere solid în al doilea trimestru

Avatar
dollar, currency, money

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Economia americană a menținut un ritm de creștere destul de solid în al doilea trimestru, iar activitatea pare să se fi accelerat în acest trimestru, dar o închidere iminentă a guvernului și o grevă în curs de desfășurare a lucrătorilor din industria auto întunecă perspectivele pentru restul anului 2023, potrivit Reuters.

Condițiile tensionate de pe piața forței de muncă continuă să prevaleze, numărul americanilor care au depus noi cereri de ajutor de șomaj crescând ușor săptămâna trecută, au arătat joi alte date.

Unii economiști consideră că rezistența economiei și piața strânsă a forței de muncă ar putea oferi Rezervei Federale muniție pentru a majora din nou ratele dobânzilor în noiembrie. Alții, însă, se așteaptă ca norul din ce în ce mai întunecat care planează asupra economiei să descurajeze banca centrală americană să înăsprească și mai mult politica monetară.

“Piața forței de muncă este solidă ca o stâncă, cu un număr redus de cereri de șomaj și nu se întrevede o reechilibrare a cererii economice”, a declarat Christopher Rupkey, economist-șef la FWDBONDS din New York. “Fed nu a bătut încă în cuie inflația, iar acest lucru crește riscurile unei noi majorări a ratei în acest an”.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată nerevizuită de 2,1% în ultimul trimestru, a declarat guvernul în cea de-a treia estimare a PIB-ului pentru perioada aprilie-iunie. Acest lucru a fost în conformitate cu așteptările economiștilor.

Creșterea pentru primul trimestru a fost majorată la o rată de 2,2%, de la un ritm de 2,0% raportat anterior. De asemenea, guvernul a revizuit datele PIB din 2017 pentru a încorpora noi informații din surse și a adus unele îmbunătățiri statistice, cum ar fi tratamentul societăților de investiții reglementate și al trusturilor de investiții imobiliare. A schimbat anul de bază de la 2012 la 2017.

Tabloul economic a fost puțin schimbat din 2017 până în 2022, cu o creștere a PIB-ului cu o rată medie anuală de 2,2%, față de ritmul de 2,1% estimat anterior. Din martie 2022, banca centrală a SUA a majorat rata dobânzii de referință overnight cu 525 de puncte de bază, până la intervalul actual de 5,25%-5,50%.

Economia este susținută de o piață a forței de muncă rezistentă, care determină creșteri salariale puternice. Estimările de creștere pentru trimestrul iulie-septembrie ajung în prezent la o rată de 4,9%.

Dar luptele intestine acerbe dintre republicanii din Camera Reprezentanților din SUA cu privire la cheltuieli ar putea duce la o închidere a guvernului, ceea ce ar putea afecta impulsul în trimestrul al patrulea.

Sute de mii de lucrători federali vor fi concediați și o gamă largă de servicii, de la supravegherea financiară la cercetarea medicală, vor fi suspendate dacă Congresul nu va asigura finanțarea pentru noul an fiscal care începe la 1 octombrie.

Greva sindicatului United Auto Workers împotriva General Motors, Stellantis și Ford Motor, este de așteptat să scadă producția de autovehicule și să crească prețurile automobilelor. Greva, care a început în urmă cu aproape două săptămâni, are deja efecte în lanțurile de aprovizionare.

Piața forței de muncă a continuat să se mențină până în prezent. Un al doilea raport al Departamentului Muncii de joi a arătat că cererile inițiale pentru ajutoare de șomaj de stat au crescut cu 2.000, ajungând la un număr ajustat sezonier de 204.000 pentru săptămâna încheiată la 23 septembrie. Economiștii prevăzuseră 215.000 de cereri pentru ultima săptămână.

Cererile au fost în partea inferioară a intervalului 194,000-265,000 în acest an. Numărul de persoane care primesc beneficii după o primă săptămână de ajutor, o aproximare a angajărilor, a crescut cu 12.000 la 1,670 milioane în săptămâna încheiată la 16 septembrie, a arătat raportul privind cererile.

Așa-numitele cereri continue au acoperit perioada în care guvernul a chestionat gospodăriile pentru rata șomajului din septembrie. Cererile continue au suferit puține modificări între săptămânile de sondaj din august și septembrie. Rata șomajului a crescut la 3,8% în august, de la 3,5% în iulie.

scroll to top