Închide

Ceapa lor de comercianți! Daea îi trage de urechi pe cei care au scumpit leguma preferată a românului

Avatar
onion, vegetables, food

Fotografie de IlonaBurschl pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost la finalul săptămânii la Iași, la evenimentul cu tema „Oportunităţi de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027”, organizat de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii. Acolo a vorbit inclusiv despre scumpirile semnificative ale alimentelor, explicând că la ora actuală nu există motive ca prețurile să mai crească în perioada următoare, ci din contră să scadă, în contextul în care situația la nivelul pieței s-a mai liniștit.

Chiar dacă ultima perioadă a fost marcată de scumpiri, Daea susține că guvernul a scăzut preţurile la energie şi la gaze, iar acest lucru trebuie să se reflecte și în modificările de prețuri din sectorul agroalimentar.

Daea cere ieftinire alimentelor în perioada următoare

„Nu am văzut această creştere. Dimineaţă în piaţă la Iaşi un domn m-a cunoscut şi mi-a ridicat această întrebare. Am mers cu el să ne convingem care e situaţia reală. Nu au crescut şi e bine că nu au crescut. E bine să mai şi scadă. Sunt motive să se întâmple acest lucru. Vor scădea preţurile la alimente. Cred acest lucru, în condiţiile în care piaţa s-a liniştit, iar preţurile la importuri au scăzut. A scăzut şi la îngrăşăminte şi la energie. Guvernul a luat măsuri importante pentru preţurile la energie şi la gaze. Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”, a afirmat ministrul Agriculturii, potrivit B1 TV.

Daea a vorbit inclusiv despre prețul cărnii de miel, pentru perioada Paștelui, preconizând că nu vor exista scumpiri semnificative în săptămânile următoare.

„Nu pot spune la miel, dar mă aştept să nu crească, dar sper să se valorifice toţi. Îi îndemn pe toţi să mănânce carne de miel de Paşte, să cumpărăm, că avem de unde şi să folosim această carne care este foarte bună şi dă ajutor crescătorilor de ovine”, a explicat Daea.

În privința cepei, aceasta s-a scumpit fără temei în România, după informațiile că prețul cepei a explodat la nivel global.

„Eu am fost azi dimineaţă în piaţă. Am cumpărat ceapă verde la Iaşi, ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Şi le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu 7 lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională. M-am uitat la fermieri, eu înţeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească!”,

a conchis ministrul Petre Daea.

Criza cepei la nivel mondial

Preţurile la ceapă au crescut, alimentând inflaţia şi determinând unele ţări să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul. Marocul şi Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul. Autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.

Restricţiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială.

În Europa, rafturile goale au forţat supermarketurile din Marea Britanie să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.

Ceapa este un ingredient de bază la nivel mondial, fiind cea mai consumată legumă după tomate, care tehnic sunt un fruct. Aproximativ 106 milioane de tone de ceapă sunt produse anual la nivel mondial, adică o cantitate echivalentă cu cea de morcovi, ridichi, ardei şi usturoi, combinate.

Explozia preţurilor este un efect secundar al inundaţiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală şi al războiului din Ucraina. În paralel, în Africa de Nord fermierii se confruntă cu o secetă severă şi o creştere a preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte.

scroll to top