Cel mai asociat cont de Twitter cu termenul de “rasist” aparține unui utilizator celebru


Autor:    -  
trump, twitter, bird
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președintele american Donald Trump apare ca prim rezultat al conturilor sugerate, atunci când utilizatorii tastează „rasist” în căutarea conturilor persoanelor de pe Twitter.

Rezultatul căutării, raportat inițial de publicația britanică The Independent și confirmat ulterior de AFP, evidențiază discordia intensă din jurul președintelui.

Trump are peste 80 de milioane de followeri, deși există multe dispute despre câți dintre ei sunt utilizatori autentici, activi, de Twitter, și câte ar fi de fapt conturi false.

Analiștii sunt de părere că numele lui Trump ca “top result”, sugerează că adversarii Președintelui, în proporție mai mare decât criticii oricărui alt cont de Twitter, l-au etichetat drept rasist. Deocamdată, gigantul social media nu a confirmat veridicitatea acestei afirmații.

Trump s-a confruntat cu multiple critici pentru comentariile sale din timpul protestelor împotriva brutalității poliției, dar a respins întotdeauna sugestiile că este rasist.

Twitter a oferit doar un indiciu pentru o posibilă explicație, subliniind că algoritmii săi de căutare reflectă ceea ce se întâmplă pe platformă.

Trump, aflat în mijlocul unui război cu platformele de social media, pe care le acuză de atitudine părtinitoare, a semnat recent un ordin executiv prin care solicita atenta supraveghere a platformelor de media, într-o acțiune destul de dificil de aplicat.

Greg Sterling, redactor la site-ul Search Engine Land, a declarat că rezultatul sugerează “sau că atât de mulți oameni folosesc pe Twitter cuvintele ‘rasist’ sau ‘rasism’, referindu-se la Donald Trump, sau există un efort concertat pentru a asocia contul Trump cu acei termeni”.

În mod evident, este posibil, de asemenea, ca un număr mare de susținători ai lui Trump să utilizeze cuvântul „rasist” în comentariile lor, ca răspuns la acuzațiile de rasism cu care se confruntă Trump.

Sterling a spus că algoritmul de clasare al Twitter pentru tweet-urile individuale „folosește o varietate de semnale, inclusiv cât de recent a fost publicat tweet-ul, relevanța acestuia, implicarea utilizatorului, prezența unui conținut media bogat (cum ar fi video sau imagini) și alte câteva variabile.“

Analistul a menționat totuși că în 2007, un efort concertat, cunoscut sub numele de „Google bombing” a fost capabil să manipuleze rezultatele căutărilor de atunci, pentru a-l asocia pe președintele George W. Bush, cu termenul de „eșec mizerabil” pe motorul de căutare Google, până la remedierea erorii.

Kjerstin Thorson, profesor de politici sociale la Universitatea de Stat din Michigan, a declarat că toată povestea ar necesita o analiză detaliată pentru a înțelege motivele exacte ale asocierii lui Trump cu rasismul.

Însă Thorson a spus că „este foarte probabil ca aceasta să fie o reprezentare precisă a ceea ce spun oamenii pe Twitter” și să nu fie vorba de niciun fel de factor părtinitor.

“Platformele depun eforturi susținute pentru a evita prezența oricărui factor subiectiv”, a spus ea.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!