Închide

Cel mai mare constructor olandez de nave dă în judecată Olanda pentru sancțiunile împotriva Rusiei

Avatar
dredger, floating platform, sunset

Fotografie de dimitrisvetsikas1969 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Cel mai mare constructor de nave din Olanda, Damen Shipyards Group NV, dă în judecată guvernul olandez pentru pierderile pe care le-a înregistrat din cauza sancțiunilor impuse de autoritățile țării împotriva Rusiei, potrivit unor informații publicate inițial de Bloomberg și confirmate apoi de un purtător de cuvânt al companiei pentru agenția Reuters.

Damen Shipyards Group NV solicită despăgubiri pentru ”daunele suferite” ca urmare a sancțiunilor, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Rick van de Weg. Cazul nu fusese făcut public până acum.

”Înainte de sancțiuni, Damen semnase contracte cu cumpărătorii de nave din Rusia, iar după invadarea Ucrainei, guvernul olandez a decis că astfel de contracte nu mai au dreptul să fie onorate de comunitatea de afaceri olandeză. Guvernul nu a oferit compensații pentru aceste prejudicii pe care le-a suferit Damen”, a precizat van de Weg.

Van de Weg a precizat că Damen a avut contracte de livrare în Rusia pentru mai multe vase din portofoliul său, acestea fiind anulate în urma sancțiunilor impuse împotriva Moscovei din cauza declanșării războiului împotriva Ucrainei anul trecut.

El a adăugat că Damen a avut și o ramură specializată în inginerie navală în Rusia, dar că a tăiat legăturile cu aceasta după începerea invaziei. Compania deținea facilități industriale destinate, în special, reparării navelor, în porturile rusești Novorosiisk și Sankt Petersburg. Cu doar câteva zile înaintea invadării Ucrainei, Damen a livrat Rusiei o navă-dragor care urma să fie folosită în regiunea arctică a Rusiei.

Totuși, reprezentanții companiei au refuzat și să confirme, dar și să infirme, informații despre continuarea prezenței Damen în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al companiei nu a dorit să precizeze sumele pierdute în urma anulării contractelor din Rusia sau cuantumul compensațiilor pe care le solicită statului olandez.

Damen, companie cu sediul în orașul olandez Gorinchem, a depus acțiunea în instanță la Tribunalul din Rotterdam încă de pe 10 mai 2023, potrivit purtătorului de cuvânt al instanței.

Ministerul olandez al Afacerilor Externe, care se ocupă de supravegherea respectării sancțiunilor împotriva altor state, a refuzat să comenteze.

În calitate de membru al Uniunii Europene, Olanda trebuie să respecte toate restricțiile impuse de blocul comunitar.

Procesul va reprezenta un capitol nou în ce privește bătăliile juridice duse pe marginea sancțiunilor impuse Rusiei.

Iahturile, cel mai probabil măr al discordiei

În mod special, industria iahturilor a ajuns în centrul atenției la scurt timp după invadarea Ucrainei de către armatele rusești, în februarie 2022, în condițiile în care SUA și aliații săi europeni căutau metode de a-i sancționa pe magnații ruși apropiați de președintele Vladimir Putin, urmărindu-le peste tot prin lume bunurile de lux.

Olanda ține la cheu 23 de nave de lux și la sol mai multe aeronave sub strictă supraveghere, toate având legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei și Bielorusiei, potrivit datelor guvernului olandez.

Damen Shipyards este o companie olandeză de familie, fondată în 1927, care construiește o gamă largă de nave, de la nave de război până la dragoare sau iahturi de lux.

Compania a vândut iahturi de lux unora dintre cei mai bogați oameni din lume, printre aceștia numărându-se mulți oameni de afaceri ruși bine cunoscuți. precum Oleg Tinkov, un fost miliardar, căruia Marea Britanie i-a ridicat recent sancțiunile, după ce a denunțat invadarea Ucrainei. La începutul războiului, Damen avea în șantierul de reparații un iaht deținut de oligarhul rus Roman Abramovici, potrivit ziarului The Guardian.

Construcția de iahturi este o industrie importantă în Olanda, datele camerei de comerț a țării arătând că Damen și alți trei constructori navali – Heesen, Feadship și Oceanco – au avut în 2020 vânzări totale de 1,5 miliarde de euro din acest domeniu de activitate.

Unde sunt pierderile?

Deși susține că a suferit pagube din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, Damen a înregistrat rezultate robuste anul trecut.

Vânzările companiei au atins un record absolut în istoria sa, de 2,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de la începutul acestui an. Totodată, registrul său de comenzi a egalat recordul de 8,8 miliarde de euro înregistrat cu un an mai devreme.

La începutul lunii august, Damen a anunțat intempestiv anularea asocierii sale cu statul român în privința Șantierului Naval Mangalia, invocând 3 ani de blocaje și lipsa de implicare sau finanțare a guvernelor de la București.

Oficialii companiei au anunțat că o lege promulgată anul acesta nu le mai permite să aibă control managerial și operațional, așa cum era stabilit în acord. Acționarii olandezi susțin și că pe tot parcursul ultimilor ani colaborarea cu statul român a fost dificilă.

În 2018, compania Damen a devenit acționar minoritar la șantierul naval de la Mangalia după ce a cedat 2% din acțiuni statului român, însă, printr-un acord special, își păstra controlul managerial și operațional.

scroll to top