Închide

Rubla rusească își revine ușor după ce a depășit pragul simbolic de 100 pentru un dolar

Avatar
rubles, ruble, russia

Fotografie de Evgeny pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Rubla rusească a depășit pragul simbolic de 100 pentru un dolar înainte de a se redresa ușor în primele ore ale zilei de marți, influențată de ieșirile de valută și de scăderea excedentului de cont curent al țării, potrivit Reuters.

Ultima prăbușire a rublei în trei cifre în august a determinat Banca Rusiei să facă o majorare de urgență a ratei de 350 de puncte de bază la 12%, iar autoritățile au discutat reintroducerea controalelor pentru a susține moneda.

Până la ora 0645 GMT, rubla era cu 0,2% mai puternică față de dolar, la 99,58, după ce a atins 100,2550 la începutul tranzacțiilor, un minim al ultimelor șapte săptămâni.

Acesta a câștigat 0,6% pentru a se tranzacționa la 104,29 față de euro și a fost stabil față de yuan la 13,60 .

Țițeiul Brent, un punct de referință global pentru principalul export al Rusiei, a scăzut cu 0,5% la 90,24 dolari pe baril, cel mai slab nivel din aproape o lună, dar încă mult peste media sa din 2023.

Moneda rusă tinde să intre sub presiune la începutul fiecărei luni, după ce a pierdut sprijinul unei perioade fiscale favorabile de sfârșit de lună, care de obicei face ca exportatorii să convertească veniturile FX pentru a face față obligațiilor locale.

“Petrolul scump și o creștere a ratei cheie îmbunătățesc perspectivele rublei, dar pe termen mediu”, au declarat analiștii Promsvyazbank. Aceștia se așteptau ca rubla să facă o mișcare de scurtă durată dincolo de 100 pentru un dolar în absența unor noi măsuri de sprijin din partea autorităților.

BARIERĂ PSIHOLOGICĂ

Consilierul economic al președintelui Vladimir Putin a reproșat băncii centrale în momentul în care rubla a alunecat la 101,75 pentru un dolar în luna august, acuzând politica relaxată a acesteia, într-un semn de discordie internă tot mai mare.

“Acest nivel (100) nu este o rezistență tehnică, ci o barieră psihologică importantă”, a declarat Alexei Antonov de la Alor Broker. “Pentru moment, totul vorbește în favoarea continuării ieftinirii rublei”.

După majorarea de urgență din august, banca centrală a crescut din nou ratele în septembrie, la 13%. Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca banca centrală, care se confruntă de asemenea cu o presiune inflaționistă încăpățânată, să înăsprească din nou politica monetară la următoarea ședință programată pentru 27 octombrie.

Rubla a urmat un curs turbulent de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, prăbușindu-se la un minim record de 120 față de dolar în martie anul trecut, înainte de a se redresa la un maxim al ultimilor șapte ani câteva luni mai târziu, susținută de controalele de capital și de creșterea veniturilor din exporturi.

Scăderea exporturilor, afectate de sancțiunile occidentale și de schimbarea fluxurilor comerciale, combinată cu o redresare a importurilor în acest an, a dus la slăbirea rublei. Excedentul de cont curent al Rusiei s-a redus cu 86% de la an la an, ajungând la 25,6 miliarde de dolari în perioada ianuarie-august.

scroll to top