Închide

Cel mai mare exportator de țiței din lume își reduce producția

Avatar
Saudi Aramco Ras Tanura Plant

Foto: bleepingcomputer.com

Timp de citire: 2 minute

Compania de stat Aramco, controlată de Arabia Saudită, a anunțat marți că își suspendă planurile de creștere a capacității de producție de țiței de la 12 milioane de barili pe zi la 13 milioane de barili pe zi.

Într-un comunicat al companiei, cel mai mare exportator de țiței din lume a precizat că a primit ordin de la Ministerul saudit al Energiei să își mențină capacitatea la nivelurile actuale, după mai mulți ani de când a primit o directivă de creștere a capacității de producție la 13 milioane de barili pe zi până în 2027.

Aramco, care a devenit publică în 2019, nu a dezvăluit motivul care a stat la baza deciziei ministerului și a precizat că își va actualiza previziunile privind cheltuielile de capital atunci când vor fi anunțate rezultatele sale pentru întregul an 2023, în martie.

La ora 7.00, ora Londrei, prețul țițeiului Brent cu livrare în luna martie era în creștere cu 0,24% față de prețul de închidere anterior, la 82,60 dolari pe baril. Contractele WTI pentru livrare în luna martie erau în creștere cu 0,35%, la 77,05 dolari pe baril, informează CNBC.

Anunțul de marți vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari privind perspectivele cererii de petrol la nivel mondial, având în vedere că tranziția globală spre decarbonizare progresează și pune în umbră proiectele de investiții pe termen lung în combustibili fosili.

Cererea mondială de petrol ar urma să crească cu 2,3 milioane de barili pe zi în 2023, până la 101,7 milioane de barili pe zi, potrivit raportului anual al Agenției Internaționale pentru Energie, publicat în decembrie.

Cu toate acestea, AIE a precizat că acest lucru “maschează impactul unei noi slăbiri a climatului macroeconomic”.

Arabia Saudită a susținut mai multe oprini din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi (OPEC+) care au insistat asupra unei strategii de tranziție energetică duală care să utilizeze în continuare petrolul și gazele până când resursele regenerabile vor fi suficiente pentru a satisface cererea globală, pentru a evita penuria globală. Criticii au pus la îndoială această abordare, considerând-o interesată de producătorii de combustibili fosili, care au obținut profituri imense de când sancțiunile occidentale au tăiat accesul la țițeiul și produsele petroliere rusești transportate pe mare după invazia Moscovei în Ucraina.

scroll to top