Închide

Cel mai mare producător rus de țiței a rămas cu milioane de barili pe stoc. Nimeni nu îi vrea

Avatar
Lone Pump Jack

Fotografie de Delfino Barboza pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Cel mai mare producător de petrol din Rusia, gigantul de stat Rosneft, nu a reușit să atribuie o licitație pentru vânzarea a câteva zeci de milioane de barili de țiței Ural, referința petrolului rusesc, în condițiile în care marii cumpărători europeni au continuat să se țină departe de oferta de țiței dinspre Rusia, în urma invadării Ucrainei, potrivit unor surse din partea a cinci traderi de țiței familiarizați cu licitația, potrivit Bloomberg.

Rosneft ar fi vrut să vândă până la 5,1 milioane de tone, adică 37 de milioane de barili de țiței Ural, de încărcat în trei porturi occidentale și de livrat în lunile mai și iunie, dar nu au fost depuse oferte de la companii europene, au spus traderii citați.

Au fost depuse oferte din partea unor procesatori de țiței din Asia, dar Rosneft le-a considerat insuficiente, au mai spus sursele. O parte dintre asiatici s-au plâns că unele cerințe din licitația Rosneft erau prea stricte, de pildă pretenția plății anticipate integrale.

Ratarea licitației organizate de Rosneft evidențiază dificultatea tot mai mare cu care se confruntă producătorii ruși în încercarea de a găsi cumpărători de rezervă, după ce rafinăriile europene și-au redus achizițiile. Deși mai mult de jumătate din exporturile maritime de țiței Ural sunt încă destinate Europei, raportul a scăzut drastic față de nivelurile de dinainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, când ponderea vânzărilor spre Europa merge până la 90%.

Totuși, rușii mai au speranțe din partea Indiei. New Delhi și-a sporit semnificativ importurile de țiței Ural, înlocuind parțial Europa ca destinație principală a acestei clase de țiței. Oricum, interesul cumpărătorilor rămâne limitat, așa încât este încă neclar dacă Asia va putea să absoarbă producția de țiței rusesc pe care Europa nu o mai cumpără.

Pentru luna viitoare, Rusia plănuiește un nivel ridicat al exporturilor de țiței Ural. Cel mai recent program de aprovizionare indică faptul că vor fi disponibili pentru livrarea în mai cantități de aproximativ 2,06 milioane de barili pe zi, un volum doar puțin mai scăzut decât cel din aprilie – 2,26 milioane de barili – dar mult superior mediei anului 2021, de 1,5 milioane de barili.

scroll to top