Cel mai mare transportator maritim din lume trece pe ”verde”, după investiții de 1,4 mld. de $

, ,
Autor:    -  
Maersk
Sursa foto: A.P. Møller – Mærsk A/S.

Timp de citire: 3 minute

Gigantul mondial al industriei de transport maritim A.P. Møller – Mærsk A/S (Mærsk) va investi 1,4 miliarde de dolari în ecologizarea flotei sale de transport. Compania daneză a comandat opt nave noi, propulsate cu metanol, în locul combustibililor fosili, fiecare costând 175 de milioane de dolari. Livrările sunt programate să înceapă din 2024, anunță Bloomberg.

”Nu mai mizăm pe combustibili fosili, iar mulți dintre clienții noștri ne sprijină foarte mult în demersurile noastre”, a declarat într-un interviu Morten Bo Christiansen, vicepreședinte al companiei, responsabil cu politicile de decarbonizare la Mærsk.

Transportul maritim reprezintă coloana vertebrală a comerțului global și contribuie cu aproape 3% la totalul emisiilor de dioxid de carbon provocate de om. Nivelul emisiilor a crescut în ultimii ani, potrivit datelor Organizației Internaționale a Transportului Maritim (International Maritime Organization – IMO), organism care funcționează sub egida Națiunilor Unite.

Până în 2050, Organizația își propune ca emisiile totale de gaze cu efect de seră provocate de transportul maritim să se reducă la cel puțin la jumătate față de nivelul din 2008. Anul trecut, a intrat în vigoare un nou set de reguli ale IMO, menite să reducă poluarea atmosferică prin limitarea conținutului de sulf din combustibilul utilizat în transportul maritim.

Mærsk nu este singurul transportator preocupat de a face tranziția înspre combustibilii mai puțin poluanți. Operatorul de petroliere Euronav NV a comandat noi vase capabile să navigheze temporar cu amoniac sau gaz natural lichefiat. Marele trader de mărfuri Cargill Inc. a anunțat că intenționează, de asemenea, să introducă în flota sa nave cu velă, pe anumite rute unde poate fi efectuat acest tip de transport.

În februarie, danezii de la Mærsk au anunțat că toate viitoarele nave de construcție nouă aflate în proprietatea sa vor putea folosi combustibili neutri în ceea ce privește emisiile de carbon. De asemenea, compania a anunțat lansarea, în 2023, a unui cargobot de dimensiuni reduse, care ar putea fi propulsat cu un combustibil curat pe bază de metanol. Comanda recentă a celor opt vase este însă cu mult mai ambițioasă, fiecare bucată putând transporta un număr de aproximativ 16.000 de containere.

”Transmitem astfel un semnal ferm pentru producătorii de combustibili prin care atragem atenția că cererea din piață pentru combustibilii verzi este, pe zi ce trece, tot mai mare”, a spus Søren Skou, CEO-ul Mærsk.

Peste jumătate din cei mai mari 200 de clienți ai companiei și-au stabilit, la rândul lor, obiective de neutralitate a emisiilor de carbon pentru lanțurile lor de aprovizionare sau sunt în proces de a face acest lucru, potrivit comunicatului transportatorului danez.

Noile nave comandate de danezi sunt construite de divizia de industrie grea a colosului industrial sud-coreean Hyundai și reprezintă aproximativ 3% din capacitatea totală a containerelor operate de Mærsk. Acestea vor înlocui navele mai vechi din flota companiei, scutind emisiile de dioxid de carbon ale companiei cu aproximativ un milion de tone anual. Potrivit contractului, Mærsk are opțiunea de a achiziționa ulterior alte patru nave, cu livrare în 2025.

Compania mai precizează că găsirea unui combustibil pe bază de metanol pentru navele de transport cargo, care să fie și neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, va fi un examen dificil, cel puțin la începutul perioadei de exploatare. Costul suplimentar de proiectare a navelor, pentru a putea funcționa atât cu metanol, cât și cu combustibil convențional derivat din resurse fosile de hidrocarburi, cu conținut scăzut de sulf, va fi cuprins între 10% și 15% din prețul total al navelor. Mærsk promite că va utiliza e-metanol neutru în carbon sau bio-metanol sustenabil pe noile nave, cât mai curând posibil.

Transportul maritim ecologic nu este ieftin deloc. Metanolul ”curat” pe care navele îl pot utiliza pentru propulsie este de cel puțin de două ori mai scump decât combustibilul pe bază de hidrocarburi de origine fosilă, cu conținut ultra-scăzut cu sulf, pe care multe nave de transport cargo îl folosesc acum, potrivit lui Christiansen.

Calculele făcute de cei de la Mærsk arată că o eventuală dublare a prețului combustibilului se traduce printr-o creștere a tarifelor de transport cu aproximativ 15%.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!