Cel mai zgârcit popor din lume inovează în materie de protecție socială

,
Autor:    -  
Istock 503117005
foto: totuldespremame.ro

Timp de citire: 4 minute

Scoția va deveni prima țară din lume în care absorbantele igienice pentru femei vor fi gratuite. Parlamentul scoțian a aprobat marți în unanimitate proiectul de lege privind introducerea gratuității la produsele de igienă intimă din timpul menstruației, anunță BBC.

În prezent, autoritățile locale au obligația legală de a se asigura că articole cum sunt absorbantele și tampoanele sunt disponibile la liber pentru „oricine are nevoie de ele”.

Proiectul de lege a fost introdus de Monica Lennon, membră a partidului laburist. Din 2016, ea duce o campanie pentru a pune capăt acestei probleme.

Lennon a spus că este o inițiativă legislativă „practică și progresistă” devenită cu atât mai vitală din cauza pandemiei de coronavirus.

„Menstruația nu dispare pentru că e pandemie, iar efortul depus pentru a asigura accesul la produsele necesare lunar femeilor nu a fost niciodată mai importantă”, a adăugat ea.

Există, din păcate, o categorie de femei cu venituri mici care nu își pot permite produse adecvate acelei perioade din lună.

Durata medie a unui ciclu menstrual este de cinci zile, iar costul tampoanelor și absorbantelor ajunge până la 8 lire pe lună, iar unele femei reușesc cu greu să își permită acest cost.

Un sondaj realizat de către Young Scot pe mai mult de 2.000 de persoane a arătat că aproximativ unul din patru respondenți din școli, colegii sau universități din Scoția s-a chinuit la un moment dat să acceseze produse necesare.

Potrivit cercetărilor, aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu și-au permis produse specifice; 15% și le-au permis cu greu; 19% au folosit un produs neadecvat, din cauza costurilor.

Pe lângă această sărăcie, proiectul de lege abordează stigmatul perioadei menstruale. Cercetătorii spun că aceasta este o problemă în special pentru fetele tinere. S-a constatat că 71% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani s-au simțit jenate să cumpere produse caracteristice menstruației.

Impactul asupra educației este un alt domeniu pe care proiectul de lege își propune să îl abordeze – cercetătorii constatând că aproape jumătate dintre fetele chestionate au absentat de la școală din cauza ciclului menstrual.

Proiectul de lege privind furnizarea gratuită a produselor de igienă necesare în timpul menstruației impune autorităților locale obligația legală de a se asigura că oricine are nevoie de aceste produse, le poate obține gratuit.

Astfel, cele 32 de consilii ale țării vor decide ce aranjamente practice trebuie puse în aplicare pentru ca să ofere acces la diferite tipuri de produse de igienă „ușor și cu demnitate oricui are nevoie de ele”.

Draft-ul unui document a propus modelarea schemei pe sistemul care funcționează deja pentru distribuirea de prezervative gratuite.

În zonele Glasgow și Clyde, de exemplu, oricine dorește prezervative gratuite le poate cere în locații, inclusiv cabinete medicale, farmacii, colegii și universități – sau, alternativ, poate completa o cerere pe un card, astfel încât să nu fie nevoie să ceară verbal.

Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la un sistem similar pentru produsele de igienă pentru femei, astfel încât dispoziția a fost eliminată din proiectul de lege.

Schema va trebui să fie perfect operațională în termen de doi ani de când proiectul devine lege.

Proiectul de lege prevede că miniștrii pot impune în viitor o datorie altor „organisme de serviciu public specifice” de a furniza aceste produse gratuite.

De asemenea, subliniază în lege furnizarea gratuită a produselor în școli, colegii și universități.

Acest lucru se întâmplă deja – Scoția a fost prima țară din lume care a distribuit gratuit produse de acest gen în școli, colegii și universități.

Guvernul scoțian a decis să susțină proiectul de lege, în principiu, în ciuda opoziției sale anterioare din cauza „preocupărilor semnificative și foarte reale” cu privire la modul în care ar putea fi aplicat.

Guvernul a propus modificări semnificative la proiectul de lege, pe măsură ce proiectul a trecut prin Parlament, astfel că acum este susținut de toate partidele membre.

În prezent, tampoanele, absorbantele și unele produse reutilizabile sunt finanțate în școli, colegii și universități din Scoția.

Guvernul scoțian a acordat finanțare de 5,2 milioane de lire sterline pentru a sprijini această inițiativă, jumătate de milion de lire sterline fiind acordate organizației de caritate FareShare pentru a livra produse gratuite gospodăriilor cu venituri mici.

Alte 4 milioane de lire sterline au fost puse la dispoziția consiliilor, astfel încât lansarea să poată fi extinsă la alte locuri publice, cu alte 50.000 de lire sterline pentru asigurarea gratuită în cluburile sportive.

În unele locuri, inclusiv o serie de pub-uri și restaurante, produsele sunt deja furnizate gratuit de către proprietari. Acesta este mai degrabă un gest de bunăvoință decât o cerință.

În altă parte, guvernul Regatului Unit are propriul grup de lucru specializat pe această problemă, cu scopul principal de a aborda stigmatul și educația din jurul menstruației. De asemenea, dorește să îmbunătățească accesibilitatea la produse adecvate.

Produsele de igienă gratuite au fost lansate în toate școlile primare și secundare din Anglia în ianuarie.

De asemenea, câteva state americane au adoptat legi prin care se impune furnizarea gratuită în școli a produselor.

Începând din 2001, TVA-ul aplicat acestor produse este de 5% în Marea Britanie, iar normele UE în vigoare nu permit abolirea sau reducerea acestei taxe.

Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, guvernul britanic a colectat banii strânși din TVA într-un fond de impozitare a tampoanelor care este utilizat pentru a sprijini organizații de profil masculin si de caritate.

Și Tesco a redus cu 5% prețul acestor produse de igienă.

Acum, când Marea Britanie a ieșit din UE, va reveni guvernului sarcina să stabilească taxa TVA percepută pentru produse – miniștrii s-au pronunțat pentru renunțarea completă la impozitul pe produsele sanitare pentru femei cât mai curând posibil.

O serie de alte țări au redus sau anulat taxele petru acest segment de produse – inclusiv state din SUA și țări printre care Kenya, Canada, Australia, India, Columbia, Malaezia, Nicaragua, Jamaica, Nigeria, Uganda, Liban și Trinidad Tobago.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!