Închide

Celebra catedrală din Barcelona va fi finalizată în 2026, la peste 140 de ani de la începerea construcției

Avatar
sagrada familia, cathedral, architecture

Fotografie de Patrice_Audet pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sagrada Familia din Barcelona va fi în sfârșit finalizată în 2026, la peste 140 de ani de la începerea construcției, au confirmat oficialii, potrivit CNN.

Construcția ultimului dintre cele șase turnuri va marca finalizarea structurii bazilicii, a anunțat săptămâna trecută organizația responsabilă de gestionarea sitului.

“Capela Adormirii Maicii Domnului ar trebui să fie terminată în 2025, iar turnul lui Iisus Hristos, în 2026”, a precizat Sagrada Familia într-o declarație prin care a anunțat publicarea raportului său anual pentru anul 2023.

Turnul lui Iisus Hristos va avea o înălțime de 172,5 metri și va fi terminat cu o cruce cu patru brațe de 17 metri înălțime, potrivit catedralei.

Când va fi finalizată, Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă biserică din lume, depășind Ulm Minster din Germania.

Construcția a început în 1882, conform unui proiect condus de celebrul arhitect catalan Antoni Gaudi, care a decis ca structura monumentală să aibă 18 turnuri uriașe, în formă de fus, fiecare simbolizând o figură biblică diferită – cei 12 apostoli, cei patru evangheliști, Fecioara Maria și Iisus.

Când Gaudi a murit în 1926, se estimează că doar 10%-15% din proiect fusese construit, inclusiv un transept, o criptă și o parte din peretele absidei.

Construcția, deja lentă, a fost întreruptă la sfârșitul anilor 1930 de Războiul Civil Spaniol, când majoritatea proiectelor și modelelor lui Gaudí – al cărui mormânt se află sub catedrală – au fost distruse.

Proiectele actuale se bazează pe materiale supraviețuitoare și reconstruite, precum și pe adaptări reimaginate ale originalului.

În 1984, clădirea a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar în 2010 a fost consacrată de Papa Benedict al XVI-lea pentru cultul religios.

Construcția bisericii s-a desfășurat ilegal timp de 137 de ani, până în 2019, când a fost emisă în sfârșit o autorizație de construcție de către primăria din Barcelona. Autoritățile au descoperit abia în 2016 “anomalia” că nu a primit niciodată autorizație de construcție.

scroll to top