#TOPSTORY2024 | Centrul financiar al Londrei a suferit enorm din cauza Brexit-ului

,
Autor:    -  
london, city, building
Fotografie de NadinLisa pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană a costat centrul financiar al Londrei aproximativ 40.000 de locuri de muncă, a declarat pentru Reuters Lordul Primar al Londrei, un impact mult mai profund al Brexitului decât estimările anterioare.

Michael Mainelli a declarat că Dublinul a câștigat cel mai mult, atrăgând 10.000 de posturi, în timp ce orașe precum Milano, Paris și Amsterdam au beneficiat, de asemenea, de locurile de muncă care au migrat de la Londra după ce Marea Britanie a votat să părăsească blocul comercial al UE în 2016.

„Brexit a fost un dezastru”,

a declarat Mainelli, șeful ceremonial al centrului financiar City of London, care se întinde pe o milă pătrată și include Banca Angliei, bănci internaționale și asigurători.

„Am avut 525.000 de lucrători în 2016. Estimarea mea este că am pierdut nu mai puțin de 40.000.”

Numărătoarea lui Mainelli, care a petrecut ani de zile cartografiind soarta centrului financiar al Marii Britanii înainte de a deveni Lord Primar și care are contacte cu sute de firme din City, este mult mai mare decât cele 7 000 de locuri de muncă care, potrivit calculelor consultanților de la EY, au părăsit Londra pentru Uniunea Europeană până în 2022.

Dar el a spus că City of London este în creștere, inclusiv în alte domenii decât cel financiar, cu noi locuri de muncă care compensează consecințele Brexitului. Numărul de lucrători a crescut la 615.000, pe măsură ce asigurătorii și sectoarele de analiză a datelor se dezvoltă, a spus el.

Cu toate acestea, estimarea sa subliniază amploarea consecințelor, în timp ce Marea Britanie încearcă să reconstruiască podurile către Europa continentală.

„Orașul a votat 70-30 pentru a rămâne. Nu ne-am dorit acest lucru”,

a declarat Mainelli, adăugând că și-a redobândit eforturile pentru «a se implica mai mult» în Europa, efectuând nouă vizite în țările din regiune în acest an.

Demersul său de a consolida relațiile cu continentul vine pe fondul unei încetiniri economice mai ample în Marea Britanie, care a fost sfâșiată de dezacorduri cu privire la ieșirea sa din Uniunea Europeană.

Deși unii au sperat că Brexitul va oferi Londrei libertatea de a reduce imigrația, de a renunța la o mare parte din reglementările UE și de a susține economia, imigrația a crescut, reglementările s-au dovedit greu de descâlcit, iar economia a încetinit.

Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii, a încercat să reconstruiască relațiile cu Europa continentală, deteriorate de anii de negocieri fracționate privind Brexit-ul.

Starmer dorește să elimine unele obstacole în calea afacerilor cu țările UE, inclusiv un acord de recunoaștere reciprocă a calificărilor profesionale, dar a exclus o revenire la piața unică a blocului comunitar.

Mainelli a declarat că „am putea face mult mai multe în ceea ce privește vizele” pentru a ajuta orașul.

„De asemenea, lucrăm la acorduri comerciale bilaterale cu Germania”,

a spus el.

Mult timp bijuteria coroanei industriale britanice, sectorul financiar al țării a fost, de asemenea, în declin.

Producția economică în inima sectorului financiar al Marii Britanii, inclusiv băncile și fondurile de investiții, a scăzut cu peste 15% de la sfârșitul anului 2019, chiar înainte de ieșirea oficială a Regatului Unit din UE.

În ansamblu, producția de servicii financiare din Marea Britanie a scăzut cu 1% de la sfârșitul anului 2019 – un contrast puternic cu Franța și Germania, unde a crescut cu 8%, și cu creșterea de 18% din Irlanda, arată datele din contul național.

Exporturile britanice de servicii financiare au fost depășite de alte servicii de afaceri, cum ar fi dreptul sau publicitatea.

Prognoza bugetară oficială a Marii Britanii a declarat în martie că previziunea sa conform căreia Brexitul va determina o scădere a volumului schimburilor comerciale cu 15% a fost „în linii mari pe drumul cel bun”.

Majoritatea britanicilor cred că Brexit a fost un eșec până în prezent, potrivit sondajelor de opinie recente, dar susținătorii spun că Marea Britanie are o mai mare libertate de a-și urma propria cale în afara UE. Ei indică recesiunea economică a Germaniei și turbulențele politice din Franța drept dovezi ale deficiențelor blocului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!