CEO Intel: Ar putea dura câțiva ani până să se rezolve penuria globală de semiconductori
Directorul executiv al Intel Corp a declarat luni că ar putea dura câțiva ani până să se rezolve penuria globală de semiconductori, o problemă care a închis unele linii de producție auto și este resimțită și în alte domenii, inclusiv electronice de larg consum, informează Reuters.
Pat Gelsinger a declarat într-o sesiune virtuală a târgului Computex din Taipei că tendința de a lucra și de a studia de la domiciliu în timpul pandemiei COVID-19 a dus la un
„ciclu de creștere explozivă în semiconductori”
care a pus o presiune uriașă pe lanțurile de aprovizionare la nivel mondial.
Gelsinger a declarat într-un interviu pentru The Washington Post, la jumătatea lunii aprilie, că lipsa avea să dureze „câțiva ani” și că intenționează să înceapă să producă cipuri în termen de șase până la nouă luni pentru a remedia deficiențele din uzinele auto americane.
Intel a anunțat în martie un plan de 20 de miliarde de dolari pentru extinderea capacității sale avansate de fabricare a cipurilor, construind două fabrici în Arizona și deschizându-și uzinele către clienți externi.
„Ne propunem să ne extindem în alte locații din SUA și Europa, asigurând un lanț de aprovizionare cu semiconductori durabil și sigur pentru lume”,
a spus Gelsinger, fără a elabora.
Planurile Intel ar putea provoca direct celelalte două companii din lume care pot produce cele mai avansate cipuri – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd și Samsung Electronics Co Ltd din Coreea de Sud.
Cei doi au ajuns să domine activitatea de producție a semiconductoarelor, mutându-și centrul de greutate din Statele Unite, unde a fost inventată o mare parte a tehnologiei, în Asia, unde sunt fabricate acum mai mult de două treimi din cipurile avansate.