Închide

CEO-ul Nvidia: Fiecare țară trebuie să aibă propria infrastructură de inteligență artificială

Avatar
artificial intelligence, brain, think

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a declarat luni că fiecare țară trebuie să aibă propria infrastructură de inteligență artificială pentru a profita de potențialul economic dat de această tehnologie, protejându-și în același timp propria cultură.

“Nu puteți permite ca acest lucru să fie făcut de alți oameni”, a declarat Huang la World Government Summit din Dubai, conform Reuters.

Compania americană a înregistrat o creștere fulminantă a valoarii bursiere, la 1.730 de miliarde de dolari, ca urmare a dominației sale pe piața cipurilor de inteligență artificială de înaltă performanță.

Huang a declarat că firma sa “democratizează” accesul la inteligența artificială.

“Restul depinde cu adevărat de voi să luați inițiativa, să vă activați industria, să construiți infrastructura, cât de repede puteți”, susține acesta.

El a afirmat că temerile legate de pericolele AI sunt exagerate, menționând că alte tehnologii și industrii noi, precum automobilele și aviația, au fost reglementate cu succes.

“Există unele interese de a speria oamenii cu privire la această nouă tehnologie, de a o mistifica, de a încuraja alți oameni să nu facă nimic în legătură cu această tehnologie și să se bazeze pe ei pentru a o face. Și cred că este o greșeală.”

În urma unei noi runde de restricții impuse în octombrie de SUA asupra unora dintre cipurile inteligență artificială produse de Nvidia, în contextul conflictului de pe piața tehnologică dintre cele două puteri, compania a declarat că lucrează cu clienți din China și Orientul Mijlociu pentru a obține licențe de export pentru noi produse care să respecte normele americane.

Reglementarea AI în Europa

La începutul acestei luni statele membre ale Uniunii Europene au votat o lege care stabilește regulile după care această tehnologie emergentă va funcționa în spațiul blocului comunitar.

“Această “Lege AI” este o etapă fundamentală, care stabileşte primele reguli de pe planetă asupra inteligenţei artificiale, pentru a o face mai sigură şi respectuoasă faţă de drepturile omului”, afirmă preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

În ce priveşte inteligenţele artificiale generative, acelea care pot produce texte, sunete sau imagini la cerere, regulile vor fi impuse – conform textului adoptat – tuturor pentru asigurarea calităţii datelor utilizate în stabilirea algoritmilor şi pentru a verifica respectarea legislaţiei europene privind drepturile de autor. În plus, dezvoltatorii vor trebui să precizeze că sunetele, imaginile şi textele produse de AI sunt artificiale.

De asemenea, sistemele considerare de “risc înalt” – respectiv cele din domenii sensibile precum infrastructurile critice, educaţia, resursele umane, ordinea publică etc. – vor fi supuse unei serii de obligaţii, cum este aceea ca roboții AI să fie controlați de oameni, să fie întocmită o documentaţie tehnică sau să fie constituit un sistem de gestionare a riscurilor.

scroll to top