Închide

Cercetătorii germani vor să crească porci pe post de… fabrici de piese de schimb pentru oameni

Avatar
Black mini pigs walking on grass in countryside in daylight

Fotografie de Brett Sayles pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Oamenii de știință germani plănuiesc în acest an să cloneze și apoi să dezvolte activitatea de creștere a unor exemplare de porci modificați genetic, care ar urma să fie utilizați ca donatori de organe, în special inimi, pentru oamenii care au nevoie de transplant de cord, anunță Euronews. Anunțul a stârnit stupoare și mânie printre organizațiile non-guvernamentale care luptă pentru drepturile animalelor.

Planul germanilor are la bază un experiment realizat în Statele Unite, în cadrul căruia a fost realizat luna trecută primul transplant de cord de la porc la om, experiment despre care cei care l-au făcut spun că s-a soldat cu succes.

Eckhard Wolf, cercetător la Universitatea Ludwig-Maximilians (LMU) din München, a declarat că echipa pe care o conduce își propune ca noua specie de porc modificată genetic pe baza rasei Auckland Island să fie pregătită pentru testele de transplant până în 2025.

În prima intervenție chirurgicală de acest gen, o echipă de la Universitatea de Medicină din Maryland a transplantat, luna trecută, o inimă de la un porc cu zece modificări genetice la un om în nevoie de transplant de cord. Medicii susțin că pacientul a răspuns bine la transplant, deși încă persistă riscuri de infectare, de respingere a organului sau de hipertensiune arterială.

”Conceptul nostru își propune un model mai simplu, și anume un porc cu doar cinci modificări genetice”, a spus Wolf.

Activitatea cercetătorului a declanșat o dezbatere aprinsă în Germania, țară care se evidențiază printr-una dintre cele mai scăzute rate de donare de organe din Europa și printr-un foarte puternic mediu ONG-ist pentru drepturile animalelor.

Wolf, care a cercetat în ultimii 20 de ani transplanturile de la animal la om – așa-numitele xenotransplante sau xenogrefe -, a spus că echipa sa va folosi o tehnologie de clonare încă ineficientă pentru a genera doar ”animalele fondatoare”, din care vor fi crescute generaţii viitoare identice din punct de vedere genetic.

Prima generație de acest fel ar trebui să se nască anul acesta, iar inimile lor vor fi testate pe babuini înainte ca echipa de cercetători să ceară aprobarea pentru un studiu clinic cu subiecți umani, peste doi sau trei ani, a precizat Wolf.

Transplanturile sunt folosite pentru persoanele diagnosticate cu insuficiență de organ și care nu au alte opțiuni de tratament. Datele Fundației pentru Transplantul de Organe din Germania indică faptul că lista de așteptare la transplanuri număra aproximativ 8.500 de persoane la sfârșitul anului 2021.

Cei care susțin proiectul doctorului Wolf spun că animalele donatoare ar putea contribui la scurtarea acestei liste, dar criticii săi spun că tehnologia ignoră în totalitate drepturile animalelor, degradând porcii la statutul de ”fabrici de organe”, în timp ce maimuțele folosite în experimente nu au altă șansă decât să moară în agonie.

În februarie 2019, o petiție a grupului german de lobby ”Medici împotriva Experimentelor pe Animale” (Ärzte gegen Tierversuche), care cere interzicerea cercetării xenotransplantului a strâns peste 57.000 de semnături.

Kristina Berchtold, purtătorul de cuvânt al filialei din München a Asociației Germane pentru Protecția Animalelor, a numit practica ”foarte discutabilă din punct de vedere etic”.

„Animalele nu ar trebui să servească drept piese de schimb pentru oameni. Că sunt animale de companie, animale crescute la fermă, animale clonate sau născute în mod natural – toate aceste animale au aceleași nevoi, frici și drepturi”, a spus ea.

scroll to top