Certificatul meu de vaccinare expiră? Credeai că doar la 1 iulie 2022? Nu e chiar așa

,
Autor:    -  
Certificat Covid
Foto: BBC.com

Timp de citire: 4 minute

Credeai că vaccinul îți dă libertate de mișcare și călătorie până la 1 iulie? Da, doar așa a fost introdus de Comisia Europeană în 1 iulie 2021. Totuși, Uniunea Europeană pare că nu funcționează la unison în această problemă. Asta pentru că unele țări, inclusiv hotspot-urile de vacanță, Croația și Austria, impun deja date de expirare pentru pașapoartele pentru vaccin, scrie The Times. Altă dată decât 1 iulie 2022. Iată ce trebuie să știți.

A avea ambele doze de vaccin a devenit rapid norma pentru ocolirea carantinei și chiar a unui test Covid înainte de călătorie. Și totuși, exact când lucrurile încep să capete o aparență de normalitate, o mână de țări își înăspresc acum restricțiile de călătorie punând o dată de expirare valabilității vaccinului. Astfel, pentru a fi recunoscut ca fiind complet vaccinat, va trebui să fi primit doza necesară dintr-un vaccin acceptat în ultimele 12 luni sau să fi avut un rapel într-un interval de timp specific.

Această nouă tendință a început cu Croația, care și-a actualizat cerințele de intrare încă din iulie 2021. Austria a urmat exemplul în august, iar acum Israelul și Elveția au introdus ambele restricții similare. Și, pe măsură ce mai multe țări evaluează dacă proprii cetățeni vor avea nevoie de un nou rapel, este fezabil ca tendința să continue să crească bulgăre de zăpadă.

Ce țări au deja o dată de expirare a vaccinului?

Croația

Croația a fost prima țară care a introdus o dată de expirare a eficacității vaccinului pentru călătorii care intră în granițele sale. Țara a stabilit orientări diferite, dacă sunteți cetățean UE/CEE și din ce țară călătoriți. Cei care călătoresc cu un pașaport britanic sunt considerați cetățeni ai țărilor terțe după Brexit. Conform îndrumărilor oferite de Ministerul de Interne al țării, cei care dețin un pașaport britanic vor avea voie să intre în țară pentru turism numai dacă au „certificat de rezervare sau cazare plătită într-un hotel, tabără, chiriaș privat sau navă închiriată și altă formă de cazare turistică sau sunt proprietari de case sau vase în Republica Croația”.

În plus, dacă vizitatorii nu doresc să intre în carantină sau să facă un test Covid înainte de călătorie (PCR sau test rapid antigen acceptat), aceștia trebuie să fie complet vaccinați. Cu toate acestea, doza finală de vaccin acceptat  – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya/Sputnik V și Sinopharm/BIBP  – trebuie să fi fost livrată în ultimele 365 de zile și cu cel puțin 14 zile înainte de călătorie. Regulile sunt aceleași pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson cu o singură doză. Se acceptă și un certificat care atestă recuperarea de la Covid în ultimele 365 de zile, cu condiția să fie eliberat cu cel puțin 11 zile înainte de călătorie.

Austria

Puteți merge în vacanță în Austria fără a fi nevoie de carantină sau teste Covid (sunt acceptate testele PCR și antigene rapide) dacă ați fost complet vaccinat. Cu toate acestea, țara și-a actualizat politica în august pentru a introduce o perioadă de eficacitate a vaccinului de 360 ​​de zile. Asta fără a mai aștepta directivele europene. Mai exact, dacă ați primit ambele doze de vaccin, certificatul dumneavoastră de vaccin este valabil timp de 360 ​​de zile după a doua doză, atâta timp cât intervalul dintre prima și a doua doză este de cel puțin 14 zile.

În mod similar, dacă ați avut Covid în urmă cu cel puțin 21 de zile și v-ați recuperat, puteți intra în țară cu o singură doză de vaccin acceptat, atâta timp cât acest lucru a fost făcut în ultimele 360 ​​de zile. Și dacă ați avut un rapel – după ce au trecut cel puțin 120 de zile de la a doua doză – perioada de valabilitate a vaccinului se resetează, ceea ce înseamnă că aveți încă 360 de zile de libertate. Cu toate acestea, dacă vaccinul dumneavoastră a necesitat doar o doză, cum ar fi vaccinul Janssen/Johnson&Johnson, fereastra de valabilitate se scurtează la doar 270 de zile, începând cu a 22-a zi de vaccinare. Austria acceptă vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca (Vaxzevria și Covishield), Janssen/Johnson&Johnson, Moderna, Sinovac și Sinopharm/BIBP. Deci nu și Gamaleya/Sputnik, o mare problemă pentru vecinii lor unguri, vaccinați în proporție de circa 30% cu serul rusesc. De reținut că vaccinurile Sinovac și Sinopharm/BIBP nu sunt acceptate pentru intrarea în anumite unități turistice, precum hoteluri și restaurante.

Israel

Israelul are una dintre cele mai restrictive politici de călătorie, iar vizitatorii au voie să intre în țară numai dacă sunt considerați complet vaccinați. Chiar și atunci, au nevoie de un test PCR făcut în cele 72 de ore înainte de călătorie și unul după ce aterizează pe aeroportul Ben Gurion. Pentru cei din urmă, trebuie să se pună în carantină până când primesc un rezultat negativ al testului.

Cât timp este valabil vaccinul dvs. depinde de care l-ați făcut? Dacă ați primit vaccinul Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen/Johnson&Johnson, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm/BIBP sau Serum Institute of India, sunteți considerat complet vaccinat numai dacă a doua doză a fost primită cu cel puțin 14 zile înainte de intrare și nu cu mai mult de 180 de zile înainte de a părăsi Israelul. Ca alternativă, trebuie să fi avut un booster cu cel puțin 14 zile înainte de intrare.

Regulile sunt similare pentru vaccinul Sputnik V, cu excepția faptului că va trebui să faceți, de asemenea, un examen serologic în Israel și să intrați în carantină la obținerea unui rezultat pozitiv.

Elveţia

Pentru a vizita Elveția, veți avea nevoie de un certificat de vaccin valabil. Cu toate acestea, puteți solicita și certificatul Swiss Covid, care costă 30 CHF pentru procesare. Acest certificat este valabil 365 de zile de la data administrării ultimei doze de vaccin. Vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen/Johnson&Johnson, Sinopharm/BIBP și Sinovac sunt toate recunoscute de Elveția. Dar pentru Janssen/Johnson&Johnson, vaccinarea dumneavoastră trebuie să fi avut loc cu cel puțin 21 de zile înainte de sosirea în Elveția.

Așadar nu vă bazați exclusiv pe comunicările oficialilor de la Bruxelles în ceea ce privește expirarea certificatului Covid cel târziu la 30 iunie 2022. După cum ați văzut, fiecare țară a început deja să își impună nu doar propriile condiții de călătorie, ci și propriile termene de valabilitate a certificatelor de vaccinare sau imunizare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!