Închide

Ceva se întâmplă peste ocean… Consumatorii americani au căzut pradă pesimismului

Avatar
Inflatie Preturi Mari

Foto: Getty/Sefa Ozel

Timp de citire: 2 minute

Încrederea consumatorilor din Statele Unite a scăzut, în luna aprilie, mai mult decât se estima inițial, în special sub efectul încrederii pe termen mediu și a temerilor legate de recesiune, arată indicele publicat marți de Conference Board și citat de CBS News.

Indicele general a coborât la 101,3 puncte, de la 104 puncte în martie, mult sub cele 104,1 așteptate de analiști, potrivit consensului publicat de briefing.com.

“Deși consumatorii rămân relativ încrezători în ceea ce privește condițiile actuale, așteptările lor lasă de dorit și este în scădere, ceea ce indică un risc de recesiune pe termen scurt”, a comentat Ataman Ozyildirim, director senior de cercetare economică la Conference Board, citat în comunicatul dat publicității. În detaliu, indicele referitor la situația economică actuală este în creștere la 151,1 puncte, față de 148,9 puncte cu o lună înainte.

În schimb, indicele care măsoară perspectivele economice a scăzut de la 74 de puncte în martie la 68,1 puncte în aprilie, foarte de parte de pragulsub pragul de 80 de puncte, “un nivel corespunzător recesiunii”, a precizat Conference Board.

“Datele actuale sunt cu mult sub nivelurile de dinaintea pandemiei, dar rămân, totuși, pe o tendință pozitivă față de minimele recente”, a declarat într-o notă Rubeela Farooqi, economist-șef la HFE.

Inflația se domolește

Inflația continuă să încetinească în SUA, ajungând în martie la 5% în ritm anual, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani, potrivit indicelui IPC publicat la jumătatea lunii aprilie.

“Inflația ridicată și creșterea costurilor de împrumut rămân rafale frontale pentru consumatori. Cu toate acestea, o piață puternică a locurilor de muncă și o putere de cumpărare sporită, cu presiuni reduse asupra prețurilor, ar trebui să sprijine gospodăriile”, a spus Farooqi.

Însă Rezerva Federală (Fed) favorizează o altă măsură, indicele PCE, ale cărui cifre pentru luna martie vor fi cunoscute vineri și la care unii oficiali se așteaptă în continuare să fie peste 4%.

Această cifră este încă prea mare în raport cu obiectivul său de 2%, ceea ce ar putea să o împingă să majoreze din nou ratele, cu un impact negativ, dar intenționat, asupra capacității de împrumut a gospodăriilor și întreprinderilor.

scroll to top