Închide

Vin nori negri peste Educație! Grevă generală a profesorilor la final de an școlar?

Avatar
Iohannis Scoala

Foto: presidency.ro

Timp de citire: 2 minute

Vin nori tot mai negri peste Educația din România. Pe o ploaie torențială, profesorii au ieșit marți din nou în stradă, în fața Guvernului, pentru a protesta împotriva lipsei de siguranță în școli, dar și pentru a reclama salariile derizorii, amenințate acum și de Ordonanța care ar putea îngheța veniturile bugetarilor.

Pentru că mesajul lor a rămas fără ecou la Palatul Victoria, Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat într-o intervenție la B1 TV că o grevă generală în învățământ ar putea fi declanșată începând cu 22 mai.

„Profesorii nu au ieșit doar astăzi în stradă. Ieșim de peste patru luni de zile constant. Au fost multe proteste în fața Guvernului și vor fi și altele dacă nu se găsesc soluții. Sunt multe lucruri care s-au adunat și care ne afectează. Legat și de salarizare, și de siguranța în spațiul școlar. Școala nu mai este un mediu sigur. Au fost profesori luați cu salvarea din fața clasei, bătuți de părinți și mai nou, profesor înjunghiat de către elev.

Problema de fond este cea legată de salarizare, aplicarea Legii 153 a scos la iveală că învățământul este o Cenușăreasă.

Așa cum stau lucrurile în acest moment este posibil să se ajungă în premieră în ultimii 33 de ani la o grevă generală în prag de final de an școlar. Consecințele vor fi nefaste, din păcate. Am avut două greve mari în învățământ dar acum se conturează o grevă la finalul anului școlar, mai exact în 22 mai, ceea ce este neplăcut, nu ne dorim așa ceva, ca să fie foarte limpede. Nu avem altă armă, am tras semnale de alarmă de foarte mult timp, am fost ignorați, promisiuni s-au făcut destule dar nimic concret. Acum a venit și bomboana de pe colivă cu acel proiect de Ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare, înghețarea salariilor, blocarea posturilor și așa mai departe. Asta ne mai trebuia acum?”

Sindicalistul a criticat dur și proiectul noii Legi a Educației, promisă de mai bine de opt ani de președintele Iohannis, dar blocată încă din cauza controverselor și a lipsei de consens politic:

„Va fi un eșec garantat atâta timp cât nu va fi însoțită de fonduri pentru investiții și pentru a plăti resursa umană așa cum trebuie. Cine crede că se poate face învățământ performant cu școlile la nivelul la care sunt acuma și cu profesorii plătiți așa cum sunt acum se înșală”,

a conchis sindicalistul,

scroll to top