Închide

CFA România: Analiștii economici văd dobânzi mai mari, pe fondul majorării inflației

Avatar
wallet, tape measure, economical

Fotografie de Myriams-Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În cea mai recentă ediție a Indicatorului de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România, analiștii economici chestionați anticipează un curs de 5,0329 lei/euro peste 12 luni și cel puțin două majorări a dobânzii de politică monetară, pe fondul creșterii ratei anuale a inflației, potrivit unui comunicat de presă al Asociației.

”În contextul creșterii substanțiale a ratei inflației, anticipațiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat. În concordanță cu aceste evoluții, au crescut și anticipațiile de majorare a ratelor de dobânda de piață monetară, acestea indicând anticipații de majorare a ratei de dobândă de politică monetară de cel puțîn încă două ori în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2021 va fi de plus 6,9%, în timp ce deficitul bugetului de stat va ajunge la 6,8%, iar datoria publică la 51,8% din PIB, într-un orizont de 12 luni, potrivit estimărilor analiștilor economici chestionați.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a rămas constant, la valoarea de 57,2 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 25,1 puncte).

“Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%”, arată CFA.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 86% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9986 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0329 lei pentru un euro.

De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului euro/leu pentru un orizont de 12 luni este 4,9400.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale. Astfel, majoritatea analiştilor financiari participanţi la sondajul CFA România (64,3%) consideră că impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022.

scroll to top