Închide

CFO Panel 2022: Afacerile majorității companiilor est-europene au revenit la nivelul pre-Covid

Avatar
Three people sitting beside table

Fotografie de Pixabay pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Peste 60% dintre directorii financiari (CFO) ai companiilor din Europa de Est au declarat că afacerile pe care le gestionează au revenit la nivelul de dinainte de pandemie – sfârşitul anului 2019, potrivit studiului CFO Panel 2022, realizat la începutul acestui an, cu puțin timp înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, de compania de consultanţă în management Horváth.

La nivel internaţional, mai mult de jumătate dintre intervievaţi consideră – în mod surprinzător – că pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor.

”Trăim cu pandemia de Covid-19 de peste doi ani şi va continua să fie o problemă globală şi în 2022. Companiile din aproape toate industriile, la nivel mondial, au fost sau încă sunt afectate de această criză, ceea ce le-a obligat să se adapteze, să adopte o serie de măsuri pentru a-şi recăpăta stabilitatea. În plus, tema sustenabilităţii apare din ce în ce mai des pe agenda directorilor financiari din lumea întreagă. În acest context se ridică mai multe întrebări: Ce strategie a dat roade în trecut, dar funcţionează şi acum? Care sunt riscurile şi care sunt oportunităţile? Răspunsurile directorilor financiari dau linia tendinţelor de business, dezvăluie în ce măsură şi cum ne-a afectat de fapt pandemia şi aduce transparenţă în creionarea strategiilor de dezvoltare”, spune Anca Moiş, Senior Manager, Controlling & Finance Expert, Horváth România.

Şocul Covid-19 a fost o provocare nu doar pentru sistemul medical, ci şi pentru stabilitatea afacerilor, atât pe plan local cât şi internaţional. Conform rezultatelor studiului Horváth, directorii financiari ai companiilor au perceput mai multe tipuri de riscuri asociate, unele dintre ele încă valabile.

Peste 90% dintre respondenţii din Europa de Est estimează că se vor confrunta cu dificultăţi în privinţa forţei de muncă, care va trebui pregătită pentru provocări viitoare.

Peste 60% dintre aceştia consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi deficitul rezultat în aprovizionare şi producţie, iar peste 55% consideră că schimbările de politică economică (de exemplu: lockdown-urile, conflictele comerciale, rundele de alegeri etc.) vor fi un risc pentru viitor.

În ce priveşte perspectiva, peste 80% dintre directorii financiari din Europa de Est cred că pot ieşi din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunităţi cum ar fi creşterea investiţiilor în automatizare şi digitalizare, peste 70% susţin că îi va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasă şi hibrid), iar peste 50% consideră că salvarea va veni de la creşterea cererii interne.

Studiul a fost realizat la scurt timp înaintea începerii conflictului din Ucraina.

CFO Panel este realizat de Horváth, având peste 200 participanţi din 15 ţări, printre care Germania, Austria, Elveţia, Croaţia, România şi Moldova. Industriile prezente în sondaj sunt variate, de la automotive, manufacturing, bănci, logistică, oil & gas la farmaceutice, telecomunicaţii şi călătorii.

scroll to top