Închide

Chelsea FC, investigată din cauza modalităților folosite de Abramovici pentru finanțarea clubului

Avatar
soccer, europe, uefa

Fotografie de jorono pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Chelsea FC se confruntă cu noi întrebări legate de modul în care fostul său proprietar Roman Abramovici a finanțat succesul clubului, după ce dosare care au ieșit la iveală au dezvăluit o serie de plăți secrete care ar fi putut încălca regulile stricte ale fotbalului, inclusiv cele privind “fair-play-ul financiar”, potrivit The Guardian.

Experții au declarat că tranzacțiile, descoperite în urma unei investigații comune a cotidianului The Guardian și a partenerilor internaționali, ar putea duce la impunerea de către Premier League a unor pedepse împotriva echipei Chelsea, cum ar fi deducerea de puncte.

Dosarele dezvăluie o serie de plăți în valoare de zeci de milioane de lire sterline de-a lungul unui deceniu, efectuate prin intermediul unor vehicule offshore aparținând lui Abramovici. Tranzacțiile în cauză par să fi fost în beneficiul lui Chelsea, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul că acestea au fost declarate în conturile depuse la organele de conducere ale fotbalului.

Printre beneficiari se pare că se numără agentul jucătorului vedetă Eden Hazard, un asociat al managerului Antonio Conte, câștigător al titlului, și oficiali ai Chelsea FC. Alte plăți par să fi fost legate de achiziționarea jucătorilor Willian și Samuel Eto’o.

Plățile au ieșit la iveală grație unei investigații internaționale cunoscute sub numele de Cyprus Confidential, un fond de 3,6 milioane de înregistrări offshore scurse către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și Paper Trail Media din Germania, care a împărtășit accesul cu The Guardian, Biroul de Jurnalism de Investigație (TBIJ) și alte mass-media.

Finanțele lui Chelsea sunt deja examinate de Premier League într-o investigație care se întinde din 2012 până în 2019, după ce noul regim de proprietate al clubului din vestul Londrei a raportat în mod voluntar că au fost prezentate “informații financiare incomplete” în timpul mandatului lui Abramovici.

Federația de Fotbal a confirmat pentru The Guardian că investighează și ea Chelsea, în timp ce UEFA, organismul care guvernează fotbalul european, a amendat deja clubul cu 8,6 milioane de lire sterline din cauza acestei recunoașteri, deși puterile sale sunt limitate, deoarece poate examina doar dovezile care datează de trei ani.

Acum, documentele, datate în timpul și în afara perioadei analizate, ridică noi întrebări cu privire la faptul că Abramovici a încălcat în mod repetat regulile fotbalului pentru a avantaja Chelsea, în timp ce clubul a urcat la vârful sportului mondial.

Roman Abramovich a cumpărat Chelsea pentru 140 de milioane de lire sterline în 2003 și a inundat rapid clubul cu bani, într-o campanie neîncetată de succes.

“Imperiul Roman”, așa cum l-au numit unii fani, a căzut doar atunci când invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a dus la aplicarea de sancțiuni de către Marea Britanie, ceea ce l-a forțat în cele din urmă pe Abramovich să vândă.

scroll to top