Închide

China devine cel mai important partener comercial al UE, pentru prima dată în istorie

Avatar
Eu China

Sursa foto: Institutul European pentru Studii Asiatice.

În trimestrul al 3-lea al acestui an, China a depășit Statele Unite pentru a deveni principalul partener comercial al Uniunii Europene, în condițiile în care pandemia de Covid-19 a perturbat major fluxurile comerciale cu SUA, în timp ce activitatea economică din China a revenit la cotele normale dinaintea pandemiei, potrivit datelor Biroului European de Statistică (Eurostat), citate de Euractiv.com.

În primele nouă luni ale anului 2020, comerțul dintre UE și China a totalizat 425,5 miliarde EUR, în timp ce schimburile comerciale dintre UE și Statele Unite au ajuns la 412,5 miliarde EUR, potrivit datelor Eurostat.

În aceeași perioadă din 2019, comerțul UE cu China a fost de 413,4 miliarde EUR, iar în relația cu SUA a ajuns la 461 miliarde EUR.

Potrivit Eurostat, rezultatul se datorează unei creșteri cu 4,5% a importurilor din China, în timp ce exporturile au rămas neschimbate. În același timp, comerțul cu Statele Unite a înregistrat o scădere semnificativă atât a importurilor (-11,4%), cât și a exporturilor (-10,0%).

UE a fost principalul partener comercial al Chinei începând din 2004, când a depășit Japonia, dar aceasta este prima dată când și reciproca este adevărată, potrivit unui comunicat al Institutului de Statistică din Franța, INSEE.

scroll to top